sâmbătă, 13 martie 2010

Rasaduri bolnave





Nu pot sa imi explic altfel imbolnavirea rasadurilor mele de rosii decat ca nu le-a priit nisipul pe care l-am amestecat cu pamantul.S-a intamplat la fel si la craite si o parte din carciumarese.
Unele rasaduri s-au inegrit la baza(langa pamant) si au cazut.Altele s-au subtiat pur si simplu si s-au topit.ca uscat nu pot sa spun ca pe masura ce se subtiau,erau inca verzi,doar ca se ondula tulpina.
Le-am stropit cu Merpan de 2 ori la interval de 1 saptamana si degeaba.
In schimb,au rezistat foarte bine rasadurile de ardei,gogosari,castraveti,cimbru si vreo 2 soiuri de rosii.Vinete au rasarit foarte putine,dar arata bine,desi sunt mici.
Astazi voi pregati din nou pamant(de data asta numai compost) si Luni voi semana din nou.Oricum trebuia sa fac asta,asa ca o iau de la capat.

9 comentarii:

  1. Victoria,
    iata ce zice Gradinamea.ro :

    "Putrezirea bazei plantei tinere (Rhizoctonia solani)- boala aceasta se manifesta la baza butasilor, care se inegreste si putrezeste. Combaterea putrezirii bazei unei plante tinere se poate face prin evitarea plantarii adanci si a excesului de umeazeala, dezinfetia pamntului sau tratamente cu fungicide aplicate direct pe pamant, la baza plantei: Dithane M-45 - 0,2%; Vandozeb 75DG; Bavistin FL- 0,175%;"

    Eu nu am udat de loc pana au rasarit si dupa aceea foarte usor.Excesul de apa este cauza fungiilor care se dezvolta in asemenea conditii.
    La mine nu au cazut deloc,dar ti-am zis si de Previcur,insa eu aici nu am gasit.
    Sper ca sa nu le pierzi pe cele de la mine...

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea ,dupa cum vad rasadurile tale au suferit din cauza lipsei de lumina, de asta sa-au lungit, apoi le-ai udat in exces s-au putrezit.
    Botritis e ciuperca care la caldura si la umezeala s dezvolta rapid.
    umezeala a avut-o din plin din cauza nisipului care pastreaza umezeala in pamiint.
    Eu nu stiu ce e Merpan, dar orice ar fi e prea devreme ca sa dai la rasaduri,
    gindestete ca e planta mica care are nevioe de lumina multa si umidtate moderata.
    Daca planta nu are lumina suficenta ,nu se poate face procesul de fotosinteza care e hrana plantei practic,si atunci i-si lungesc gitul dupa lumina si rezista care poate.
    Mai multe plante mor din cauza umezelei decit a secetei.
    Parerea mea e sa le cauti un loc cu mai multa lumina, nu foarte calduros si apa mai rar.
    Succes in continuare ,asa se invata din greseli.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult Elisa.Nici eu(adica sotul meu) nu am gasit Previcur.Asa ca am stropit cu Merpanul pe care l-am luat la inceput.
    Le-am pierdut si pe cele de la tine,insa oricum am pus doar un sfert din seminte.
    Adevarul este ca am udat de 2 ori pe saptamana.Si cred ca a fost cam mult.Azi am "sapat" si eu putin in ele cu o andrea si le las sa vad ce se mai intampla.Oricum o mare parte arata bine.Doar 3-4 pahare s-au imbolnavit.
    Maine le voi verifica din nou,iar Luni voi pune alte seminte.
    Multumesc frumos de sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Adriana,lumina au avut si inca destula.Intr-un post anterior am pozat locul cu rasaduri si neonul pe care l-a pus sotul meu deasupra.Sta aprins toata ziua.
    Problema este lampa de noapte care sta aprinsa noaptea pentru David(nu ii place intunericul la fel ca mie),si care face probabil rasadurile sa se duca dupa lumina ei.
    La umezeala m-am gandit si eu,ca am udat cam multicel.Oricum ma gandisem deja ca pe urmatoarele sa le pun ,la fel ca anul trecut,fara nisip.Numai in compost.
    Unde stau ele sunt cam 20-22 grade.Alt loc nu am,e singurul in care le pot tine.
    Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  5. La geam nu este mai multa lumina,ziua?Da,plantele au nevoie si de intuneric deci noaptea trebuie sa le acoperi sa se desfasoare procesul normal.
    Rosiile,dupa ce rasar,ca sa nu se lungeasca totusi se tin fara apa,am mai spus asta si anul trecut.Baga un bat de lemn si verifica ..daca iese umed au apa,nu uda chiar daca la suprafata pare uscat.Planta,cand nu are apa deloc se pleosteste si asta e singurul semn al ei de seceta insa poti sa nu astepti atat dar,draga mea,de ce nu faci ca anul trecut?
    Apoi,chiar daca unele au cazut ,mi s-a mai intamplat si mie in alti ani,totusi nu cad toate dintr-un loc...

    Anul trecut ti-au iesit rasaduri frumoase,asa imi amintesc...Eu nu schimb ceea ce mi-a iesit bine.
    Si eu mai seman caci vreau sa am rosii de varste diferite.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  6. Este lumina la geam dar nu am loc sa le tin acolo.
    Anul trecut am pus rasadnita afara pe pat de balegar,inca de la inceputul lui Martie.De aia am avut rasaduri asa frumoase.Anul asta cu atata zapada,trebuie sa mai astept putin cu rasadnita,din pacate.Sper ca pe 20 cel tarziu sa fac si rasadnita.Mi-a pregatit sotul ieri cadrele de sustinere pentru folie,asa ca mai pregatesc locul si acopar.Timp mai bun sa fie.
    Cred ca o sa folosesc butelia aia de stropit,ca are pulverizator si il reglez eu,ca sa nu mai scap apa prea multa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acelasi lucru am patit si eu cu o parte din rasadurile de rosii...le-am udat pana nu am mai putut-una la mana,si in al doilea rand in camera in care stateau era foarte cald,se muiasera de tot...Le-am mutat in alta camera mai racoroasa,le-am scos din banutii de turba si le-am mutat in pahare din acelea negre,patrate,numai bune pentru rasaduri...
    aveam niste ingrasamant organic-Bio pentro orhidee si am dat si pe ele...nu le-a displacut....

    RăspundețiȘtergere
  8. Inteleg ca ai reusit sa le salvezi?Felicitari.Eu,pe cele bolnave nu le-am mai salvat.Azi am pus alte seminte,de data asta intai la inmuiat in putina apa la temperatura camerei,ca sa germineze mai repede,iar maine le voi pune in pamant.

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut dragii mei, si eu sunt pasionat de cultura de rosii, pentru a avea o cultura adevarata va trebuie seminte bune, scoase din rosii coapte. Anul acesta am pus rosii cherry in pahare de unica folosinta, unele le-am dat la prieteni la tara fiindca eu nu am un "teren de joaca" asa cum mi-as dori ca sa pun rosii, iar pe celelalte la ghiveci la socrul meu. Rasadurile au fost super Ok, aveti grija la pamantul in care puneti semintele, trebuie sa contina turba, gasiti asa ceva la orice florarie. Eu acum cativa ani am avut norocul sa plantez undeva langa Baia Mare pe un teren 140-150 fire de rosii facute aproape toate din rasadurile mele. Semintele au fost plantate in pahare de unica folosinta, o samanta in fiecare pahar. Au iesit o minunatie de rosii.

    RăspundețiȘtergere