vineri, 12 februarie 2010

Mazarea

Pentru ca printre primele legume semanate in gradina(daca nu chiar prima) se numara MAZAREA,m-am gandit sa scriu cate ceva despre aceasta leguma,din experienta proprie si nu numai.
In afara de asta eu,sotul meu si baiatul nostru suntem mari consumatori de legume,iar mazarea este una dintre favorite.Imi amintes ca anul trecut,cand s-a facut mazarea(pe la sfarsitul lui Mai),mergeam in gradina cu David sa culegem mazare si el o manca asa cruda.Smulgea singur tecile si mi le dadea sa le desfac pentru ca el sa manance boabele.
Cu 2 ani in urma,cand ne-am mutat la tara,am incercat sa cultiv si mazare,pe langa alte cateva legume.Insa,mutandu-ne in luna Aprilie,neavand nici experienta si,mai ales,neavand pe cineva care sa ma invete,am semanat mazarea in gradina la sfarsitul lunii Aprilie.
Desigur ca era mult prea tarziu,asa ca nu s-a facut mai nimic.
Mazarea iubeste umezeala si timpul mai racoros.De aceea se seamana primavara cat mai devreme, imediat ce se topeste zapada,iar pamantul poate fi lucrat.Asta inseamna ca se poate semana (in anii in care acest lucru este posibil) chiar incepand cu data de 20 Februarie.In acest an cred ca nu voi putea semana atat de devreme,avand in vedere stratul gros de zapada care necesita timp pentru a se topi,apoi trebuie sa se zvante cat de cat si pamantul,sa nu fie foarte ud.
Intre timp,voi merge zilele acestea prin Hypermarket-uri pentru a cumpara mazare si,avand in vedere ca un pliculet de mazare costa incepand cu 1,5 ron(cel de la Starsem) si pana la 10-15 ron alte firme,iar in interior nu gasesti prea multe boabe,voi cauta sa cumpar ca si anul trecut,de la raftul cu legume uscate(fasole,linte,mazare,bob,etc) o punga de 1 kg de mazare uscata.
Anul trecut am dat 8 ron pe 1 kg si l-am impartit cu vecina mea.O jumatate de kg a fost suficienta pentru 2 parcele de 4m/1,20m pe care am semanat mazarea destul de des.
A iesit o mazare dulce cu boabele potrivit de mari de care am fost foarte multumita.

Singurul lucru pe care nu l-am facut si care,ulterior,m-a invatat Elisa(GradinameaDeVis) sa il fac,a fost sa pun araci de jur imprejurul parcelei si sa leg sfori de acestia pentru ca,pe masura ce va creste,mazarea sa se sprijine de sfori si sa nu stea culcata pe pamant,astfel nemaiexistand riscul de a putrezi din cauza umezelii.
Deci anul acesta voi urma sfaturile Elisei.

La semanare trebuie sa se tina cont de urmatoarele lucruri:

Pamantul trebuie afanat, dar nu se ingrasa cu gunoi de grajd.
Semanatul se face in randuri la 20-25 cm distanta sau in cuiburi la 30-35 cm distanta intre cuiburi, in care se pun cate 5-6 boabe de mazare. Adancimea de semanare este de 5-7 cm.
Daca vrem sa obtinem pastai verzi in toamna, se poate semana in iunie.
Cultura se praseste o data sau de doua ori, la nevoie.
Recoltarea se face cand boabele au o marime normala si sunt inca dulci. Daca se intarzie recoltarea, boabele pierd din gustul dulce, devin fainoase si se sfarama la fiert.




<














12 comentarii:

  1. Cand voi avea , vreodata , casuta mea...la tine vin la sfaturi...pe cuvant!:)
    Sarcina usoara si spor la gradinareala si pus rasaduri!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasa mazarea ta,si eu cultiv ,si mai e ceva aici ce eu nu am vazut pina nu am ajuns in Spania.
    Sint doua soiuri de boaba ,unul se numeste tito si celelalt abas.
    Primul e o bobita care nu e rotunda ca mazarea, e in colturi ca sa zic asa .si al doileae de marimea unui bob de fasole cum e cel mare si alb.
    Ei le cultiva destul de mult si fac parte din ghiveciurile de legume care se maninca pe aici.
    Se maninca si crude , si ce am mai vazut eu pt. prima data e nautul si lintea.Dintre toate mie-mi place lintea dar de cultivat doar mazare si 2-3 cuiburi de abas pt barbatul meu.
    Aici am avut o problema cu un drac de fluturas care infesteaza mazarea si la sfirsit in unele pastai sint viermisori.Anul asta nu o sa pun nici un bob de nazare merg mai mult pe legume.
    Pai pina la vremea semanatului i-ti doresc succes la tricotat si sa se topeasca zapada mai repede, ca ce vad la tv ma ia cu groaza.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ana-Maria,esti o draguta.
    Sper sa ti se implineasca visul repede.Pentru mine,cel putin,casa la tara este ceea ce mi-am dorit cel mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  4. Adriana,mi-ar place sa gasesc si pe aici tito si abas,dar cred ca sunt slabe sanse. :)
    Noi mancam legume multe de tot,si orice leguma este binevenita.
    Eu,din fericire,nu am avut probleme cu fluturii la mazare.Sper sa nici nu am.Oricum ,pentru ca am auzit la tine,acum voi cauta informatii despre cum se combat,ca sa fiu pregatita in caz ca va fi nevoie.
    Multumesc frumos de urari.Incepe sa se topeasca zapada,doar ca ploua intr-una aproape.Adica din lac in put.Sper sa treaca si asta.
    O zi frumoasa iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa este ,Victoria,trebuie sustinuta mazarea .Totodata crescand se ingreuneaza,mai ales cand incep sa creasca si pastaile si daca nu este sistemul de sustinere destul de solid se poate lasa in jos.
    Experienta mi-a aratat ca pe fiecare rand se instaleaza spaliere si se lasa distanta intre randuri ca sa putem intra la cules.Eu nu seman mai mult de doua randuri cam de 5 metri lungime si atunci culeg pe o parte si pe alta si tot este destul de greu.
    Pe de alta parte nu stiu daca ai specificat ca exista mazare pitica si mazare cataratoare,inalta si ca ei ii trebuie foarte multa apa pentru a se maturiza frumos.
    Off,ce dor mi-ai facut de verdele gradinii!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai da,ca doar la tine am vazut prima data ca trebuie sustinuta.Norocul meu anul trecut a fost ca nu mi-a putrezit,dar nu imi mai incerc norocul inca o data si anul asta o voi sprijini si eu.
    Nici nu stiam ca exista mazare pitica si mazare cataratoare :)
    haha,multumesc frumos.
    Atunci aia de 40-50 cm inaltime este pitica?
    Asta cu apa o stiam si am scris.
    Mie imi spui?Abia astept sa vad macar un petec de iarba si o floricica :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Da,Victoria,cea de 50 de cm este si pitica si timpurie si are boabele mai mari si,dupa parerea mea nu-i cea mai buna la gust.Dar si ea trebuie sustinuta.
    Cea cataratoare creste cat noi de inalta si deci face si mai mule flori si pastai deci este mai spornica si nu se face toata deodata ci in etape,astfel ca daca nu se imbolnaveste vom avea pastai crude si vara.Vecina mea are un soi mai inalta decat noi,deci de 2 metri.Sper ca anul asta sa-mi dea si mie seminte ca-i cer de cativa ani,hahahaha!
    Mai este ceva,ca sa tina mai mult sa nu se usuce repede trebuie semanata mai la semiumbra.
    Seara frumoasa si tot ce iti doresti :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte util articolul Victoria! Noi am pus mazare anul trecut dar nu prea a iesit mare lucru pt. ca am lasat-o culcata pe pamant si cand ne-am trezit tarziu ca nu-i chiar bine. Am vazut si eu la Elisa ca cel mai practic este cu spalier :D. Acum vom incerca din nou, semintele le-am luat deja insa nu stiam ca se poate semana asa de devreme. Bineinteles voi improviza si ceva spalier si sunt convins ca vom avea recolta bogata de mazare anul acesta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am inteles.Multumesc frumos de lamuriri.
    Habar nu aveam ca poate fi atat de inalta.
    Poate reusesc sa gasesc si eu.
    Cam rea vecina aia.Nu am inteles niciodata oamenii astia.Asta pentru ca si eu sunt ca tine.Imi place sa dau si sa spun la toata lumea ce am si ce stiu.
    Sa stii ca asa o sa fac anul asta.O sa o pun undeva unde sa aiba si putina umbra.Anul trecut a fost in soare.Si tot am avut recolta frumusica,dar asta pt ca am stat cu furtunul pe ea.
    Multumesc frumos.O seara frumoasa si tie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Huni,pai da,si la mine, partea care a stat pe pamant nu a facut pastai.Norocul meu a fost ca am pus-o deasa si s-a sprijinit un fir de altul.Dar o parte tot pe pamant a fost.
    Spor la semanat si recolte cat mai bogate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu.vecina mea nu-i rea doar ca eu ii zic vara cand vad cat de faina este si de inalta si ea zice ca-mi da,iar cand culege semintele ea uita sa-mi dea.Apoi primavara eu seman in martie deci mult mai devreme si dupa aia,gata,nici nu mai zic nimic ca nu mai am unde sa pun.Deci,pe undeva eu nu sunt asa de insistenta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am inteles.Uite de aia eu am o agenda in care imi notez ce si cand am de dat cuiva ceva.Ca eu intru acum si pe e.Gradini si vorbesc cu cei de acolo,si mai facem schimb de seminte.Asa ca notez tot si,cand e perioada,stiu ce si cui sa trimit. :)
    Ar trebui acum sa ii ceri vecinei. :)Sa fii sigura.Macar un cuib sau 2 daca pui sa faci de samanta,apoi de la anul ai si productie.

    RăspundețiȘtergere