luni, 4 mai 2009

Rasaduri si legume

Aici sunt o parte din rasadurile de rosii,pe care voi incepe sa le plantez in gradina saptamana aceasta.Intai pe cele de pe margine ca sunt mai mari,iar in acest fel le voi da voie si celor din mijloc sa creasca.
Au tulpina groasa pentru ca le-am semanat pe pat de balegar,peste care am pus pamant de gradina bine maruntit.

Salata mea incepe sa formeze capatani.

Cele cateva tufe de patrunjel,ramase de anul trecut,au destule frunze incat sa pot folosi la mancare de cate ori am nevoie.



Rasadurile de ardei de toate felurile si gogosari cresc greu.Dar am o multime.Nici nu voi putea sa le pun pe toate in gradina caci nu este loc.
Am acoperit aproape 500 m2 din vreo 700 disponibili pentru gradina.




Salata rosie.

Parcela cu salata verde.
Pentru ca,asa cum am mai spus,pamantul nu a mai fost muncit de cativa ani,trebuie sa curat de buruieni aproape saptamanal.Nici nu termin bine intr-un capat ca au si iesit in capatul celalalt.



Aici am mai repicat vineri( 1 Mai) o parte din salata verde si inca mai am in jur de 100 si ceva de bucati.Plus altele rosii.Voi vedea eu unde le pun.


Intre randurile de vie ,pentru ca tot am spatiu destul(cam un metru si ceva) am pus castraveti,dovlecei,pepeni galbeni si verzi, fasole verde si uscata,varza,broccoli, conopida,gulii si varza de bruxelles.


Aici sunt o parte din rasadurile de varzoase puse in vie.
Inca mai am o groaza de treaba si rasaduri de plantat.Abia astept sa imi vina sotul,care este plecat la vecini sa ii ajute la pus niste dale de piatra in curte, ca sa ies in gradina sa mai pun ceva rasaduri.

14 comentarii:

  1. Buna ziua,familie harnica si fericita!Va felicit pentru puterea fizica si mai ales psihica pe care ati reusit sa le canalizati intr-un mod de-a dreptul impresionant.Cei 7oomp de teren cultivabil mi se par o adevarata provocare.Victoria,in mod cert numele ti-a fost predestinat.Aveti grija si de sufletul vostru,insa,stiti cum se spune : munca innobileaza omul iar cum nu este nevoie de nobili...Zi buna! Mira

    RăspundețiȘtergere
  2. hehe.Ma bucur de vizita ta draga MIra.
    Asa este,ai mare dreptate.Unde mai pui ca sotul meu este chiar din neam de nobili polonezi.hahahahhaha Ca sa vezi cum se nimereste.Si chiar ca e degeaba.hahaha,sa lesin de ras,nu alta.
    Sufletul nostru este baiatul nostru.El ne insenineaza zilele si ne bucura sufletele.
    Desigur ca mai avem si alte ocupatii,mai de relaxare...asa.Dar pentru mine tot gradina ramane pe primul loc.Eu ma relaxez cu adevarat numai cand muncesc si cand vad ce iese din mana mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos.Eu stii ce astept la mine in gradina?Ziua cand nu se mai vede pamant...atunci sunt multumita,inseamna ca totul este in ordine,au crescut si vor rodi.Vezi sa nu le pui prea rare rasadurile,ma refer la ardei,ca dac-ai seceta ei facand tufa langa tufa isi tin umbra si umezeala,iar daca le pui rare si nu se va acoperi pamantul,oricat le vei uda...nu va fi bine.Eu stiu asta din experienta mea.Rosiile le pun mai rare intre randuri dar mai dese pe rand si voi umbla printre ele doar printre randuri,intelegi draga Victoria?Si salata mi se pare c-ai pus-o rara,dar mai poti planta la intersectia diagonalelor,cate una.
    Cat priveste vita de vie...sunt incantata,caci asa aveam noi acasa la parinti,din asta scunda,pe araci la care le ziceam pari si intre ei erau sarme si legam via de sarme.Iar cand era de cules...doamneee...ce minunatie de struguri dulci...burgunder,taclivais si aveam un rand pe spalier carora le zice spalir.Iar prin vie..pomi fructiferi,de toate soiurile...si asta in gradina casei care era de mai bine dejumatate de Ha....Ehei...draga mea,ce amintiri mi-ai rascolit tu....

    RăspundețiȘtergere
  4. Noapte buna,mama lui David Octavian,sa visezi frumos si sa-ti odihnesti mainile fauritoare de frumos si util!Mira

    RăspundețiȘtergere
  5. Iti multumesc de sfaturi draga Elisa.Chiar asa am sa fac acum.Tocmai ma duc in gradina si o sa iti ascult sfaturile.Nu de alta,dar am vazut ce recolte frumoase ai tu.Asa ca oamenii cu experienta trebuie ascultati,mai ales ca rar gasesti cate unul ca tine,care sa isi dezvaluie secretele atat de usor.Te imbratisez.
    Si eu am amintiri frumoase din copilaria mea,dar de la bunici,unde am trait niste veri ca in povestile lui Creanga.Poate intr-o zi o sa povestesc cate ceva pe blog.
    O zi minunata iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Te salut si eu draga Mira,si iti doresc o zi minunata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Bravo furnicutelor,pt.mine este al doilea an de agricultura ,nu credeam vreodata sa imi placa asa de mult ma relaxeaza ,ma bucura orice firisor care creste in gradina mea,spre exm anul trecut am avut vreo 30 plante de rosii cherry pe fiecare am cules cel putin 5kg rosii ,saminta am aduso din Italia .Astazi am sa plantez citeva rasaduri de rosii,ardei,s.a.Spor la treaba,pe curand

    RăspundețiȘtergere
  8. bine ai venit la mine,anonimule.
    Ai blog sau link ceva sa vad poze de la tine?
    E minunat ca ai samanta de rosii cherry.Eu nu am ,insa am de pus vreo 300 de fire de rosii lungi si mari si cred ca vreo 1000 de fire de ardei de toate felurile.
    Mi-ar place sa am si eu seminte de prin alte tari.

    RăspundețiȘtergere
  9. Apropo,si la mine este tot al 2-lea an si tot asa sunt si eu.....imi place de lesin.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce ti-e cu tineretea!Victoria,spui ca esti in al II-lea an de practica,sa nu-mi spui si ca teoria ai "prins-o" din mers...Nu de alta dar pentru mine,debutul a fost ingrozitor de greu...ma desfasor in primavara cu nr.trei!Iti multumesc si tie,ca si Elizei,pentru pofta de viata pe care reusiti s-o insuflati.Mira

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua
    am si eu 2 intrebari pt un specialist asa cum sunteti dvs
    am tot vazut reclama la acele rosii gigant; ce parere aveti ca eu sunt cam suspicioasa in ceea ce le priveste.
    a doua nelamurire a fi daca pot sa plantez niste seminte pe care le-am cules anul trecut din rosii primite de la tara, rosii mari, in ghivece, pt ca mai apoi sa le pun in pamant?
    anul asta am si eu posibilitatea de a gradinari ; multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. este adevarat ca iti trebui putere de munca si dragoste pentru legume dar ai nevoie si de ceva bani ptr investitii altfel doar visezi As vrea sa stiti ca doar ptr familie producem legume si investim in fiecare luna din febr si pana in sept aproape300 ron asta include bani ptr seminte folie curent ptr apa sfoara ptr legat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxi,asa este,ai mare dreptate.Doar ca investitia asta,incet incet se va restrange doar la folie,pioneze sau cuie pentru rasadnite si curentul electric. Dar,facand un calcul simplu,iti poti da seama ca,daca iti aloci macar 2-3 ore pe zi pentru gradina, la final, ai mult mai multe de castigat.
      Pe langa faptul ca vei manca legume mult mai curate(pe dinauntru) decat cele cumparate de la comercianti, te costa si mult mai putin decat daca le-ai cumpara zilnic din piata.
      Eu as face un experiment,dar nu sunt destul de aproape de o piata ca sa pot vedea preturile in timp real.
      De cate ori culegi ceva din gradina,le poti cantari pe un cantar de bucatarie,apoi le poti trece intr-un tabel lunar,cu greutate si pretul din ziua respectiva.
      Apoi,la final de an, sa calculezi cat ai cheltuit,si cat ai fi putut sa dai pe toate legumele daca le cumparai din piata.
      Eu am norocul si ca imi place enorm sa gradinaresc.Am o gradinaa destul de mare si am pus ,pe langa tot felul de plante medicinale si tot felul de verdeturi perene, ponmi si arbusti fructiferi,capsuni remontanti si tot ce am descoperit ca e benefic pentru noi si copiii nostri.
      Asta a fost in primii doi ani.Am investit ceva bani,dar a meritat.Acum deja incep sa culeg roadele si sa imi scot investitia.
      Iar daca incerci sa mai faci si schimburi cu prieteni gradinari de plante si seminte,sau sa mai vinzi cate ceva,in curand poti avea chiar profit.Eu asta intentionez sa fac.
      Iti doresc un am ca mai prolific!

      Ștergere