vineri, 8 mai 2009

Capsunii

















Cand m-am mutat aici (adica anul trecut in Aprilie) am gasit o parcela lunga de vreo 20 m si lata cam de 1 m cu capsuni.Erau atat de inghesuite si pamantul atat de batatorit si plin de buruieni,incat abia daca am reusit sa culeg un castron de capsuni pe toata durata fructificarii.Nici timp nu am avut sa le raresc si curat caci eram ocupati cu renovarea casei.




In toamna insa , le-am scos pe toate si le-am mutat , le-am curatat si le-am pus mai rare.Acum sunt o frumusete. Au frunzele mari si o multime de flori si fructe. Asta si pentru ca le ud la fiecare 2-3 zile.







Capsunul este o planta de talie redusa (15-40 cm), sub forma compacta sau rara. Se poate cultiva in spatii foarte mici din gradina casei, dar si pre suprafete mari in aer liber, in sere sau solarii. In primul an de viata formeaza o tulpina subterana (rizom) foarte scurta, situata foarte aproape de suprafata solului.. Din partea inferioara a acestei tulpini cresc radacini, iar la partea superioara se gaseste o rozeta de frunze. Pana toamna, in varful tulpinii se formeaza un mugur floral, iar la subsuoara frunzelor in rozeta 1-3 muguri vegetativi. In al doilea an, din mugurul floral apare inflorescenta, iar din mugurii vegetativi laterali cresc lastari scurti de 1-2 cm.
Frunzele capsunului traiesc in medie 60-70 de zile, reinnoindu-se treptat. De accea plantele au intotdeauna frunze verzi , chiar si in timpul iernii sub acoperamantul de zapada.
Inflorescentele apar la 2-4 saptamani de la inceputul cresterii frunzelor, asa incat cand se deshid primele flori, plantele poseda un aparat foliar bogat si normal dezvoltat.



Daca vremea va fi asa cum au anuntat , adica frumos si cu temperaturi de peste 25 grade ,probabil ca in maxim 2 saptamani vom manca capsuni.



Si tufa de capsuni"Mount Everest" primita de la Silvia,are destule flori.Am plantat-o la soare,iar in toamna voi desparti stoloni si ii voi muta.





Fiind format in regiuni umede si racoroase si avand sistemul radicular superficial, capsunul are cerinte mari fata de umiditatea solului, care trebui mentinuta la 65-75% din capacitatea de camp. De accea in regiunile secetoase, irigarea este indispensabila. Si excesul de apa din sol dauneaza plantelor, de accea terenurile pe care se cultiva capsuni trebuie sa aiba un drenaj bun.



Necesitatile capsunului fata de lumina sunt moderate, Faptul ca in zonele nordice reuseste mai bine cultura lui decat in zonele sudice. Suporta si semiumbra, putandu-se obtine productii multumitoare de fructe si in culturi intercalate cu pomi tineri, arbusti. Productii mari si de calitate superioara se obtin in plantatii pure de capsuni.



Reactia solului trebuie sa fie usor acida, neutra sau slab alcalina, iar apa freatica sa se gaseasca sub 0,8-1 m de la suprafat.?



In timpul infloritului, irigarea influenteaza negativ legarea fructelor.



In momentul plantarii solul trebuie sa fie suficient de umde (la nevoie se iriga in prealabil).
Inainte de plantare, stolonii se fasoneaza, adica li se indeparteaza resturile de filamente si frunze uscate, lasandu-li-se 2-3 frunzulite.
Radacinile stolonilor se introduc intr-o mocirla de consistenta mijlocie, astfel ca mugurul central sa ramana neacoperit cu mocirla.. Stolonul, chiar si cand este mocirlit, trebuie ferit de arsita soarelui, pentru ca se ofileste, si isi revine greu dupa plantare.
Este bine ca stolonii să se mocirlească individual, astfel încât întregul sistem radicular să fie cuprins de mocirlă.

Adancimea de plantare se stabileste astfel ca mugurul central sa se afle la nivelul solului., fara a fi acoperit cu pamant. Cand plantarea este superficiala exista riscul ca plantele sa sufere de frig si seceta, iar in cazul plantarii prea adanci, rozetele nu pornesc in crestere sau vegeteaza anevoios.



Perioadele in care este indispensabila irigarea intr-o cultura pe rod:
- inainte de inflorit atunci cand iarna si primavara sunt sarace in precipitatii;
- la inceputul formarii fructelor; - in timpul maturarii fructelor



Irigarea se va face dimineata pe timpul primaverii si seara in timpul verii.




4 comentarii:

  1. Ma bucur sa aud ca si tufa de la mine merge bine! Spor la capsuni, sa mancati multe si sa faceti dulceata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim.Pentru ca a fost deranjata,abia acum isi scutura petalele,dar are ceva capsuni,asa ca asteptam cu nerabdare.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Mount Everest"

    Buna!

    Are caracteristcile de productie pe care le dau vanzatorii?(doar reclama am citit)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Dan si bine ai venit pe blogul meu.Deocamdata am observat ca au o caracteristica de care eu sunt tare incantata si anume ca fructele nu stau pe pamant ci raman suspendate.Au tulpina mult mai solida decat la cele obisnuite.Fiindca am plantat stolonul primit abia de o luna si ceva,inca nu se catara,dar are fructe si inca destul de multe si frumoase.
    Mai incolo o sa mai spun ce se intampla.
    Silvia mi-a spus ca la ea anul trecut s-au urcat pana la 1,5 metri si am vazut o poza cu o capsuna de a ei care era chiar mare.

    RăspundețiȘtergere