marți, 20 iulie 2010

De prin gradina

Deoarece nu am mai reusit sa ma ocup de gradina asa cum as fi vrut,acum arata cam jalnic.Doar jumatatea in care am rosiile am reusit sa o curat de buruieni la vreo 10 zile dupa ce am venit din spital.Iar aleile si la flori a curatat si sapat sotul meu.In rest..........Dumnezeu cu mila.
Rosiile arata groaznic dupa ce le-a ars mana de 2 ori.A 2-a oara au fost arse si o parte din fructe,iar la unele plante s-au ars si varfurile,deci nu vor mai face alte fructe.
Asa ca am invatat ceva: niciodata sa nu le mai stropesc doar cand incep problemele.Intotdeauna sa le stropesc preventiv,incepand chiar de la stadiul de rasad.Anul trecut am fost o norocoasa,ca am cules cu lazile desi nu le-am stropit decat cu zeama bordeleza cand deja erau mari si cu fructe pe ele.Anul asta insa,nu a mai mers.
Inca un lucru pe care nu il voi mai face: sa seman semintele prea des in rasadnita.Au crescut greu,in special ardeii si vinetele,care nici macar nu s-au copt pana acum.
In schimb am niste flori superbe.Seara este o minune sa stau in foisor sa le admir si sa le simt mirosul.Pacat ca nu pot sta foarte mult din cauza tantarilor.Am incercat sa stropim dar degeaba.A doua zi s-au adunat din nou.
Am reusit sa adun si ceapa.Avand in vedere ca anul trecut nu am mai avut ce sa strang,ca am mancat-o de verde pe toata,sunt mandra de recolta mea,chiar daca nu ne va ajunge pentru toata iarna.Oricum prea multa nici nu am unde sa o tin deocamdata.
Am cules si destula fasole lata,desi nu credeam ca se va face atat de multa pe doar 3 araci.Am mancat de cateva ori si aproape am umplut un sertar de la congelator.Al patrulea arac l-am lasat de samanta,ca prea este frumoasa si gustoasa.Am pastrat si fasole fideluta verde inalta pentru samanta,pentru ca anul asta nu am avut decat de 2 araci,ca am uitat sa cumpar.
Din pacate am pus prea putini dovlecei anul acesta.Am pus de 2 ori,la interval de o luna,si am gresit.Credeam ca asa voi avea recolta pana mai spre toamna,insa cei pusi mai tarziu nu au crescut ,au ramas mici si,desi au inflorit ,nu cred ca vor face fructe.Oricum omul din greseli invata si,daca nu incerc,nu am de unde sa invat si sa le spun si la altii.
O parte din castraveti s-au manat,li s-au ingalbenit frunzele,dar inca mai fac fructe.Mai am o serie care abia acum infloresc si care arata mai bine.
Cam ata deocamdata de prin gradina mea.La anul sper sa fie mai bine :))















8 comentarii:

  1. vreau si eu dalii ca ale tale ,sunt superbe!

    RăspundețiȘtergere
  2. Gaby,din pacate anul asta sunt foarte putini bulbi si deja mai am o promisiune mai veche de onorat.Insa la anul voi putea sa dau din ei.Asta iarna mi-au inghetat toti bulbii pe care i-am tinut in pivnita.Noroc ca am pus in alta parte cate unul din cei care sunt in poze si asa am reusit sa ii salvez.

    RăspundețiȘtergere
  3. Victoria,
    dar e foarte bine,ai rosii si toate celelalte ,e deajuns fiindca nimic nu este mai important acum decat sa nu te mai obosesti cu smulsul buruienilor si alte de-astea...de-acum treaba din gradina este culesul pe care poate sa-l faca si taticul si tu doar sa te plimbi printre flori cu printesa dormind in carucior.A propos,la cate zile ai iesit afara cu ea?De fapt cred ca la o saptamana am vazut prima poza si in curte era.
    Sa-ti spun ceva...eram in CA la topogane si nisip cu nepotica cea mica(2 ani) si acolo am cunoscut mai multe mame cu copii, sau bunici, printre care si o mamica ce trebuia sa nasca si era cu opilul la joaca.A disparut o saptamana,atat dupa care am vazut-o cu esarfa aia specifica asezarii copilului,gen hamac,ca sa aiba mainile libere pentru eventual ocupat si de copilul cel mare si ma miram ca asa de crand il aduce in spatiu plin de praf.La care nepotul meu mi-a spus asa:cum vrei sa se formeze imunitatea copilului? Foarte bine ca femeia facea asa si apoi m-am mai linistit cand a noastra avea ceva si nu-i dadeau medicamente.Intelegi ce spun? Eu am inteles tarziu,am crescut copilul dupa preceptele de atunci,scos din casa la nuj cate saptamani,ferit de lume si de ,ma rog,nu zic ca nu este sanatos mai ales c-am fost cu el la mare 6 ani la rand pana avea el 7.Dupa carel-am lasat cu scoala in excursii.
    Iti doresc numai bine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Victoria, știu cum arată grădinile la voi, și mama mea se plânge de mană și a avut o minunăție de roșii! Asta e, e primul an în care văd așa distrugere la legume, la noi a tot plouat cu soare...Daliile sunt superbe, am și eu din acelea pitice, de toate culorile. O zi bună!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai o recolta de ceapa foarte buna si asta poate compenseaza pentru restul necazurilor. Asa se intampla si la mine: in anii in care florile nu arata prea bine, legumele merg, iar in cei in care am mai multe legume decat era programat, florile sufera. Daliile tale sunt splendide si in ciuda dezastrelor, vorba ta, invatam. Mult succes Victoria.

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoase flori ai! Daliile sunt de vis.
    Despre rosii...Eu nici nu mai intru printre rosii ca sa nu le mai imprastii bolile. Intru doar cand este strict necesar sa le leg.

    RăspundețiȘtergere
  7. gradina e departe de a putea fi declarata dezastru.
    inteleg ca tineretul e sanatos,frumos, voios (de-ar tine-o tot asa! )
    dar tu cum te simti? (ca n-ai facut doar o plimbare plimbare in ritm alert)

    RăspundețiȘtergere
  8. Marilena,asa este,si la mine a plouat cu soare la greu.Noroc ca au rezistat ardeii si vinetele.
    Dalii pitice nu mai am ca le-am pierdut bulbii asta iarna.

    pursisimplugradini nu am stat sa urmaresc chestia asta.Oricum,la anul voi fi mai atenta.Multumesc de vizita.

    Dana ,am mai legat si eu la rosiile care au mai ramas.Restul am inceput sa le scot vrejii si sa curat locul.

    Laura,multumesc.Esti o draguta.Da ,tineretul e foarte sanatos si voios,slava Domnului.Eu sunt foarte bine,multumesc.Daca la 10 zile de la nastere am inceput sa dau cu sapa prin gradina,si nu ca m-ar fi alergat careva ci din placere,iti inchipui cat de bine ma simt. :))

    RăspundețiȘtergere