miercuri, 17 iunie 2009

Dulceata de dude




Am cules dudele.Cu greu,caci sunt mici si daca nu esti atent se strivesc foarte usor pentru ca sunt foarte coapte.
Pentru ca nu am avut destule dude albe(as fi vrut sa fac separat dulceata de dude albe,leam amestecat pe toate.

Vreo 2 ore mi-a luat ,apoi,sa le rup coditele si sa le spal.
Le-am cantarit.Exact 3,200 kg.

Am facut siropul(pe care am uitat sa il pozez) ,din 1,5 kg zahar si cand s-a legat,am pus in el dudele.







Dupa ce au fiert pe jumatate,am adaugat coaja de la o portocala,taiata cubulete.O aveam deja pusa la borcan cu mult zahar exact pentru asemenea retete.






















Asa aratau dupa o ora de fiert,cand am dat tuciul jos de pe foc.
Daca le faceam la aragaz ar fi durat vreo 3 ore cel putin,deoarece dudele contin foarte multa apa.

Am pus dulceata fierbinte in borcane si le-am capsat.
Este dementiala.Daca mai am de unde sa culeg ,o sa mai fac.Seamana foarte tare si la gust si la aspect cu dulceata de smochine,doar ca a mea are o aroma delicioasa de portocala.

Incercati sa faceti si veti vedea cat este de buna.

19 comentarii:

  1. Grozav de buna trebuie sa fie!Mie-mi plac dudele,incep sa se coaca si ale noastre,de fapt este un dud crescut pe trecerea spre gradina,cum cresc si corcodusii din samburele scapat de cioara de pe gard :) Insa culeg si eu si cui ii mai trebuie,doar sa le mancam proaspete,ca dulceturi si altele..nu cred ca mai fac.Sa o mancati sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Victoria, stiu cat de tentant este sa folosesti coaja portocalelor sau a lamailor, miroase minunat, insa portocalele din comert au coaja plina de otravuri, in sensul ca sunt date cu fungicide si alte chestii nasoale, pentru a nu se mucegai in timpul transportului pana cand vor fi vandute. Sa ai mare grija! Mai bine iti procuri coaja de portocala ecologica, am auzit ca se gaseste in magazinele naturiste. In plus, nu e suficient sa speli bine coaja, substanta este absorbita in ea... Si eu foloseam foarte mult pana cand am aflat ca e foarte toxica, de atunci m-am lipsit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am uitat: mare rabdare ai avut cu corcodusele alea de data trecuta! Dudele ca dudele, dar corcodusele... Sa papati cu placere dulceata!

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte interesant, n-am mancat niciodata, nici nu stiam ca exista. Arata foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc frumos Elisa.Dar de ce nu mai faci?

    RăspundețiȘtergere
  6. Marilena iti multumesc de sfat dar,daca ne gandim bine,nici banala paine nu mai este sanatoasa.Si,in afara de asta,coaja de portocala am fiert-o o jumatate de ora,asa ca s-au mai dus din otravuri.Niciodata nu o pun la sfarsit.
    Da,rabdare am,dar sa stii ca mai migaloase au fost dudele.Si alea erau prune verzi.Daca vorbim de acelasi lucru. :)
    Sa o iei pe fiecare in parte sa ii tai codita...Mi-am facut degetul mare si aratatorul franjuri.Dar merita,la cat de buna este si ce succes are la prieteni.
    Tocmai am mai facut o serie azi.Si gata pe anul asta cu dulceata de dude.
    Acum urmeaza sa se coaca corcodusele.Am o reteta inventata de mine pe care o voi pune in practica in curand.

    RăspundețiȘtergere
  7. Irina,sa stii ca nici eu nu am stiut mult timp de existenta dudelor,desi mergeam toate verile la tara la bunici.Doar ca in zona aia nu erau duzi.
    Este prima data cand fac dulceata de dude.Si este excelenta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Numai premiere! Si eu am facut pentru prima oara dulceata, tot dupa o reteta inventata de mine. Cirese, visine (aproape 4 kg.) si am pus si 5 caise si 5 piersici. A iesit extraordinar de buna!

    Daca as fi avut de unde sa iau dude, o incercam si pe a ta! Ca suna taaare biiiineee!

    RăspundețiȘtergere
  9. Suna minunat.Poate ne mai vedem in vara asta si iti voi oferi un borcan din dulceata mea ca sa vezi cum este.

    RăspundețiȘtergere
  10. Scuze, la dulceata de prune verzi ma refeream. Sunt sigura ca si dudele au fost dificil de curatat, dar mi se strepezesc dintii numai cand ma gandesc sa cureti prunele verzi de pe samburi...Apropo, si eu provin tot din Giurgiu.

    RăspundețiȘtergere
  11. hehe,asa este(cu dintii),dar te obisnuiesti dupa vreo 50 de bucati.
    Ma bucur sa aud asta.Eu m-am nascut si am trait in Bucuresti pana anul trecut in Martie,cand ne-am mutat aici.Si acum,nu as mai pleca.

    RăspundețiȘtergere
  12. bravo felicitari :)) in sfarsit am gasitooooo ....la mine era o vorba ,ori unde mergeam ..ceream suc de dude gem de dude ...etc abia astept sa se coaca dudele..:) o sa spunem cum au iesit

    RăspundețiȘtergere
  13. Bun venit pe blogul meu Andrea.Nu-i asa ca este minunata dulceata de dude?Si eu si baiatul meu mancam dude.Sunt foarte bune. :))
    Abia astept sa imi spui cum este.O sa mai fac si eu anul asta.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua! Am si eu o rugaminte: ma puteti indruma catre cineva care are de vanzare puieti de dud alb si negru. Vreau sa imi plantez si eu un dud alb si unul negru si nu gasesc de cumparat asa ceva, poate ma puteti ajuta cu ceva informatii, ma gasiti la adresa de email ellutza_me21@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  15. Mihaela,bine ai venit.Imi notez adresa de mail si sa ma mai intrebi la toamna,te rog.Eu acum fac un experiment,sa vad daca reusesc sa prind butasi de dud alb.Ca sunt 2 foarte mari in gradina de alaturi,care fac niste dude enorme.Am si din cei negri,dar tot asa ar trebui sa fac,pentru ca cei existenti sunt prea mari pentru a fi scosi din pamant.
    Daca se prind,iti dau la toamna.

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc! O sa te mai intreb mai spre toamna, insa pana atunci o sa va urmaresc cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cu multa o\placere.Multumesc si eu pentru vizite.:)

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna ziua zambet de miros de viata. Am pus si eu azi sa fac dulceata de dude albe, nu chiar foarte coapte, dar mi s-au parut destul de ok, si ..am facut..siropul undeva la 500 ml de apa cu 1 kg si un sfert de zahar, am adaugat dupa dudele, si chiar in acest moment sunt pe aragaz. Mi se pare ca au totusi multa apa momentan, o sa le las sa fiarba mai mult,undeva la 3 ore jumatate, sper sa imi iasa, dintre toate retetele , a ta imi place cel mai mult. Sa fie intr-un ceas bun, fiind prima mea dulceata pe care o fac cap coada cu cateva zile inainte sa fac 20 de ani . Succese tuturor..bravo pentru blog.

    RăspundețiȘtergere