Originare din Mexic si America Centrala, daliile sunt plante perene, decorative, cu radacini tuberoase, frunze cu petiol alungit, iar florile au forme si nuante diverse.
Daliile ne asigura culoare in gradina, pe perioada verii, mai mult decat aproape orice alt bulb. Ele produc o abundenta de flori minunate, din Iunie pana la venirea inghetului. Sunt perfecte si pentru aranjamente florale. Aceste plante nu ne cer in schimb prea multe. Aproape ca nu au nevoie de ingrijire. Sunt rezistente la boli si vin intr-o diversitate coloristica de neimaginat. De asemenea, formele lor sunt diverse, mergand de la cele rotunde, numite "pompon", pana la cele cu petale ascutite, numite "cactus". Exista dalii gigantice si dalii pitice. O pozitie insorita, un sol bun si umed este tot ce au nevoie pe perioada verii. Pentru a grabi inflorirea, radacinile de dahlia se pot porni in crestere, prin plantare in interior, primavara devreme. Cand pericolul inghetului a trecut, se vor replanta in gradina. Toamna, dupa primele brume, radacinile tuberizate se vor dezgropa si se vor pastra in locuri ferite de inghet, pana primavara viitoare.
Inmultirea se poate face prin urmatoarele procedee:
-Se seamana in martie la caldura ( in rasdnite sau sere) incoltind in 15 zile. In momentul cand plantele au 3 sau 4 frunze, in aprilie la plantam in ghivece mici, le asezam pe brazde pentru ca in mai sa le plantam cu balul de pamant respectiv. Ele pot inflori chier in iulie. Daliile simple, cu port pitic, cultivate ca anuale, se inmultesc prin seminte.-Inmultirea prin butasi se practica, de obicei, dupa 20 martie, in sere sau rasadnite, de preferinta pe brazde, parapetesau in ghivece umplute cu nisip.Tinerii lastari de 5 la 10 cm ii vom detasa cu un briceag bine ascutit, taind in asa fel incat sa pastram sa pastram un fragment de tubercul de la 2 la 3 mm, care va servi la procurarea de la inceput a rezervei nutritive, in vederea alimentarii tinerei plante. Pentru a avea lastari dupa 1 martie vom aseza plantele de anul trecut, dupa ce le-am curatat de pamantsau nisip, intr-un amestec incalzit de nisip si turba, lasandu-i coletul descoperit. Apoi se uda usor.Intre 15 si 21 de zile ochii latenti se dezvolta intr-un numar destul de mare dand acei lastari pe care ii vom folosi ca butasi. Butasii vor fi feriti de actiunea directa a razelor solare. Dupa 3 saptamani se repica in ghivece de 8 cm diametru, pe pat incalzit. Dupa inradacinare se pot aerisi putin cate putin pentru fortificarea tesuturilor. Incepand din mai vom plantala loc definitiv, unde prin luna iulie plantele vor inflori.
-Inmultirea prin diviziunea radacinilor. Acest sistem de inmultire este cel mai simplu. Se procedeaza in felul urmator: tufele prin aprilie se repun in vegetatie in sol sau, mai bine ingropate in rame la rece. Cand mugurii de la colet aau inceput se vegeteze se impart in mai multe segmente avand grija ca fiecare sa contina un frgment din vechea tulpinala baza caruia se gaseste coletul cu cativa muguri si cu 1-2 radacini tuberizate, usor prinse de colet. Dezvoltarea radacinilor tuberizate are loc numai toamna, deci in conditiile de zi scurta (mai putin de 12 ore ).
Deci bulbii trebuie sa stea cat mai mult toamna in pamant , pana la venirea brumelor.
-Inmultirea prin altoire. Se aplica mai rar si atunci cand este vorba de soiuri foarte valoroase, cand butasii se inradacineaza slab, de asemenea, in scpo stiintific, pentru studiul diferitelor boli. Portaltoiul este radacina tuberizata sau chiar tulpina, iar altoiul lastarii recoltati de la plantele puse la fortat. Altoiul poate avea 1 cm desupra nodului si cca 3 cm sub nod. Altoirea se poate face in triangulatie sau despicatura. Dupa ceasta operatie, se planteza in ghivece sau in substratul de pe parapet, unde urmeaza calusarea si emiterea radacinilor.
Fata de sol, 'Dahlia' este putin pretentioasa, totusi prefera pe cele argolo-nisipoase, cu o umiditate suficienta ,, adapostite de vanturi, , bine drenate si ingrasate cu mranita bine putrzita.
Pamantul fiind bine pregatit, se planteaza in aer liber, in luna mai, si totdeauna in plin soare.
Inflorirea va avea loc din iunie pana in octombrie. Plantele tinere, rezultate din inmultirea prin butasi, le ciupim pentru a forma tufe frumoase. Inainte de plantare, la plantele cu talie mare, se infige in pamant un tutore de 1,60 m inaltime, de care se va lega planta cu rafie. La inceput se uda moderat, iar mai tarziu, cand plantele sunt in plina dezvoltare mai abundent.
Odata cu apropierea frigului, in moiembrie, se taie toate tijele la 20-30 cm desupra solului, dupa care plantelese scot cu casmaua (se pastreaza etichetele). Se lasa o zi afara la soare, apoi se duc in depozite, unde se stratifica in nisip sau turba in aceleasi conditii ca si Canna.
Astea sunt daliile mele, pe care le iubesc.In toamna sper sa mai gasesc si alte culori.
Imi plac daliile.Am avut la inceput,cand via si pomii erau mici si soarele inunda curtea mea,caci ele iubesc soarele.Acum,nici nu m-am mai gandit sa incerc macar pe lamga gardul insorit de la caini,poate la anul...Eu aveam din acelea inalte albe si grena...uite ca mai tin minte si este de peste 30 de ani:)Soare de Duminica in casa ta!
RăspundețiȘtergereCe imi place mie la ele,pe langa florile frumoase, este ca infloresc incontinuu pana toamna tarziu.O seara minunata iti doresc.
RăspundețiȘtergereDa, si alte tale sunt superbe! Si eu am, iar pe blog, unul dintre priele post-uri a fost dedicat lor, aici: http://creata-la-cub.blogspot.com/2009/03/dalia.html.
RăspundețiȘtergereIar daca vrei si fotografii, aici le gasesti pe ale mele: http://blog-director-de-gradinarit.blogspot.com/, ultimul post, de astazi. Mai inca 3 sau 4 de inflorit, sunt in stand by. :)
Sunt superbe florile tale.Din pacate,netul meu este foarte prost de cand cu furtunile astea si nu pot scrie nimic la tine.Abia daca reusesc aici dupa ce astept si cate 20 minute sa imi deschida paginile.
RăspundețiȘtergere