miercuri, 18 martie 2009

Olanesti

Pentru mine,o vacanta la Baile Olanesti,inseamna mai mult decat o simpla vacanta.Este locul in care simt ca respir.L-am indragit inca de prima data cand m-a dus sotul meu acolo.Era in anul 1999. Cu fiecare vizita,mi se pare parca mai frumoasa statiunea.Este adevarat ca este ,din fericire,una din statiunile care au avut norocul sa prospere si sa nu isi parda turistii,asa cum s-a intamplat cu altele care au ajuns in paragina din cauza nepasarii autoritatilor.


Aceasta este chilia sapata in stanca de catre Sfantul cuvios Antonie de la Iezer.Se spune ca,dupa ce Schitul Iezer a fost atacat si 300 de calugari au fost ucişi de soţul ungur al uneia din fiicele domnitorului Mircea Ciobanul şi Doamnei Chiajna pentru un vas cu aur ce fusese îngropat la schit . Schitul a fost atunci dărâmat, aurul furat şi călugării ucişi. In memoria lor, sătenii au cioplit în stâncă trei cruci, după cum aflăm din cartea arhimandritului Veniamin Micle (Sfânta Mânăstire Bistriţa) despre Sfântul Schit Iezer şi viaţa sfântului Antonie de la Iezer.

Sfantul Antonie a reusit sa fuga si s-a ascuns mai sus,in munti,sapandu-si aici,in piatra, o mica chilie si o bisericuta in care a trait tot restul vietii.Pentru realizarea lor a muncit trei ani, zi de zi, iar noaptea o petrecea în privegheri neîntrerupte şi rugăciuni fierbinţi, însoţite de lacrimi izvorâte din inimă. Fatada a fost refacuta mult dupa ce Sfantul Antonie a murit,si este pastrata ca lacas de rugaciune si pelerinaj.
Cuviosul Antonie s-a născut în 1628 în nord-vestul Greciei din parinţi aromâni binecredincioşi, comercianţi. În 1648 se stabileşte la Râmnicu Vâlcea, unde exista o colonie de negustori aromâni, s-a căsătorit şi a avut cel puţin un fiu pe care l-a îndrumat către preoţie. S-a ocupat tot cu comerţul, ca şi părinţii săi şi avea în centrul preocupărilor sale şi viaţa religioasă. La 64 de ani alege viaţa monahală. Numele de Antonie este numele primit la călugărie; nu se ştie cum se numea înainte. A avut dorinţa de a merge în muntele Athos, însă, sfătuit de episcopul Ilarion, se stabileşte la schitul Iezer, pe atunci pustiu, dar aşezat într-un loc nemaipomenit prin frumuseţe şi linişte. Cu ajutorul donaţiilor lui, schitul a fost refăcut. A urmat acolo viaţa monahală şi probabil cu binecuvântarea lui Antim Ivireanul se retrage mai târziu în pustie, izolat în pădurea din apropiere.

Drumul spre aceasta pestera este ,in unele locuri,abrupt si anevoios.Am urcat aproape in genunchi si palme ca sa reusim sa ajungem sus.

Pe unele mici portiuni se poate merge mai bine.

Iar in altele sunt facute un fel de balustrade de care sa te sprijini.
Dar nimic nu mai conteaza cand ajungi sus si vezi peisajul( o poienita plina de verdeata cu o fantana in dreapta la care si ceea ce un singur om a reusit sa faca intr-o zona atat de greu accesibila.
Inauntru,chilia este ca o biserica in miniatura,cu icoane pe toti peretii si loc in care sa te rogi si sa aprinzi o lumanare.
Statiunea Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale. Baile Olaneşti, perla a staţiunilor romanesti, este situata în Nord-Estul Olteniei, jud.Valcea, la o distanţă de 18 km. de Rm. Valcea si la o altitudine de 450 m, intr-o zona colinars cu paduri de foioase. Spre nord si vest este inchisa de crestele calcaroase ale masivului Capatanei: Candoaia (1494 m), Stogul (1494 m), Caprareasa (1799 m), Vanturarita (1873 m) si Gera (1885 m).Statiunea Olanesti are un climat placut, cu influente mediteraneene, caracterizat prin ierni blande si veri racoroase, cu temperatura medie de +9 grade C, precipitatii moderate si nebulozitate scazuta. Factorii naturali de cura, şi anume factorul climatic, relieful variat şi factorul hidromineral, ce consta in cele peste 35 surse hidrominerale (30 izvoare şi 5 sonde ), dau posibilitatea tratarii la Olanesti a unei palete largi de afecţiuni.

Podul din centrul statiunii


Prima atestare documentara a localitatii Baile Olanesti dateaza din 19 iulie 1527.Apele minerale de la Olăneşti sunt menţionate prima dată într-un hrisov din 1760 şi sunt numite ape tămăduitoare, acestea aflându-se pe moşia clucerului Toma Olănescu care construieşte primele camere de băi.In privinta denumirii localitatii Olanesti, parerile sunt impartite. Unele izvoare sustin ca numele statiunii provine de la cavalerii armatei austriece. Acestia se numeau "olane", respectiv "ulani". Altii sunt de parere ca numele se datoreaza in mare parte boierilor locului, cum ar fi Toma Olanescu. Vestea efectului tămăduitor a fost intarita chiar de conducătorul revoluţiei din 1821, Tudor Vladimirescu, care se retragea aici, pe moşia Olanestilor impreuna cu grupul sau de boieri.Primele analize ale acestor ape au fost facute de dr. Karl Friedrich Siller in anul 1830 ceea ce a determinat cresterea numarului de beneficiari ai tratamentului de aici. In anul 1853-1854 se face a doua analiza de catre Petrache Poenaru, iar mai târziu , de profesorul de chimie Alexe Marin.În urma cererii generalului dr. Carol Davila, care vizitase statiunea împreuna cu elevii scolii de medicina din Bucuresti, în anul 1869, d-rul chimist Bernath Lendway face o noua analiza a izvoarelor si comunica rezultatul în ziua de 14 iunie 1869 printr-o telegrama in care isi manifesta surprinderea si incantarea, numind apele ca fiind “de natura extraordinara“.În anul 1873 apele minerale de la Olanesti sunt trimise la Expozitia din Viena, unde sunt din nou examinate, obtinand Medalia de Aur.Dupa lucrarile chimice, analitice, comparatice, apele minerale de la Olanesti, s-au comparat cu mai multe surse straine si s-a constatat ca studiile geologice si hidrologice efectuate de dr.Knott, inspector general al apelor minerale din Austria, ca si analizele chimice ale tuturor izvoarelor minerale facute de prof. Krizan de la Institutul Chimic din Praga au permis ca în anul 1922 sa poata începe captarea, dupa cele mai noi tehnici ale vremii, a 22 surse de ape minerale. Actiunea a beneficiat si de sprijinul casei Rumpel A.G. din Viena, specializata în astfel de lucrari.

Sotul meu,in padure,la marginea statiunii.O oaza de verdeata .

Afectiuni ce pot fi tratate la Baile Olanesti

Statiunea se gaseste printre putinele locuri din tara unde se efectueaza tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii cu diverse afectiuni alergice, prin injectii cu apa minerala sulfuroasa izotona direct de la sursaAfecţiunile ce pot fi tratate la Olăneşti sunt:- afectiuni digestive: esofagite, gastrite cronice hipoacide si hiperacide, duodenite cronice, ulcer cronic, enterocolopatii cronice nespecifice, stomac operat;- afecţiuni renale şi ale căilor urinare: litiază renală neoperată sau operată, litiaza căilor urinare, pielonefrită cronică, glomerulonefrita cronică, cistită cronică;- afecţiuni cronice ale ficatului şi căilor biliare: dischinezie biliară,colecistită cronică necalculoasă sau calculoasă (cu calculi nemobilizabili), tulburări după ficat operat (colecistoctemie), hepatită cronică stabilizată, pancreatită cronică; - afecţiuni respiratorii: rinosinuzite cronice alergice, bronşita cronică astmatiformă, astm bronşic alergic, noxe profesionale, stări după pneumopatii microbiene netuberculoase sau virolice, bronşite cronice, traheobronşite cronice, bronsectazie;-afecţiuni metabolice şi de nutriţie: diabet zaharat, dislipidemii, hiperuricemii, gută, obezitate;- afecţiuni dermatologice: psoriazis,ihtioze incipiente,keratodermii eczeme cronice,neurodermite, dermatite seboreice, acnee, piodermite;- afecţiun alergice: de diferite tiologii(alimentare,medicamentoase bacteriologice) şi cu manifestări diferite (respiratorii, digestive, cutanate: urticarii cronice, prurituri, dermite alergice de contact, eczeme profesionale); - boli profesionale (intoxicaţii cu metale grele: Pb, Hg, As); - afecţiuni cardiovasculare: hipertensiune arterială stadiul 1 si stadiul ½, arteropatii periferice;- afecţiuni asociate: afecţiuni reumatismale degenerative, afecţiuni reumatismale abarticulare, stări posttraumatice, osteoporoză, boli ale sistemului nervos periferic, pareze, paralizii, nevroză astenică;- afecţiuni endocrine;- afecţiuni ginecologice cronice.TRATAMENTUL BALNEAR DE OLANESTI cuprinde principalele obiective ale terapeuticii moderne: profilactic (profilaxie primară sau cura de sănătate, şi profilaxie secundară - prevenţie a recăderii bolii), curativ şi recuperaţional.

La iesirea din Pestera Muierilor


Vizitand imprejurimile statiunii,impreuna cu niste prieteni.

Izvoare minerale si indicatii terapeutice Baile Olanesti

In urma studiilor comparative cu alte ape minerale din Europa, s-a constatat ca:


Izvorul 24.


- izvorul mineral nr: 24 din Baile Olanesti, egaleaza sau depaseste efectele apelor de la Contrexville, Karlsbad, Martingni, Viltel, Evian, Tahanon- Izvorul mineral nr. 2 are actiune egala ori superioara a apelor minerale de la Eaux-Bonnes, Barroger, Aix-les-Bains, Baden, Weisbaden, Achen- izvoarele minerale nr.3 si nr.9 au calitati similare apelor minerale de la Ems si Eaux Bonnes- sursa minerala nr. 20 (folosita pentru bai) depaseste calitatile celor din Hall, Salies de Beaurn, Bax, Eaux Bonnes.

Izvorul nr. 3

– CORONA OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, hipotonă.Indicaţii terapeutice: • cură internă (crenoterapie):- gastro-duodenite cronice;- enterocolite cronice nespecifice;- alergoze digestive;- afecţiuni ce necesită cure de coreleză;- afecţiuni metabolice (diabet zaharat necomplicat, hiperuricemie, gută).
Izvorul nr. 5

– MINERVA OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, hipotonă.Indicaţii terapeutice: • cură internă (crenoterapie):- gastro-duodenite cronice;- enterocolite cronice nespecifice;- afecţiuni ce necesită cure de coreleză (colecistită alitiazică, dischinezii);- diabet zaharat compensat.
Izvorul nr. 7

– CRISTAL OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, bromurată, sodică, izotonă.Indicaţii terapeutice: • cură internă (crenoterapie):- gastro-duodenite cronice;- afecţiuni ce necesită cure de coreleză (dischinezii biliare, sechele postoperatorii pe căile biliare, colecistite cronice) ;- enterocolite cronice nespecifice;- alergoze digestive, respiratorii, cutanate;- parazitoze intestinale.• terapie parenterală (injecţii):- afecţiuni alergice cu manifestare polimorfă (urticarie cronică, eczeme cronice, prurigouri, psoriazis, ihtioze incipiente, furunculoză cronică, neurodermite, acnee, infecţii urinare, hiperfoliculinemie);• aerosoloterapie:- rinosinuzite cronice;- faringite cronice;- laringite cronice;- traheo-bronsite cronice;- astm bronşic;- rinite cronice alergice;- pneumoconioze.

Izvorul nr. 8

– MARA OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, bromurată, sodică, hipotonă.Indicaţii terapeutice:• cură internă (crenoterapie):- gastro-duodenite cronice hipoacide;- enterocolite cronice nespecifice;- afecţiuni ce necesită cure de coreleză (dischinezii biliare, sechele postoperatorii pe căile biliare, colecistită cronică nelitiazică).

Izvorul nr. 9

– TRIUMF OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, hipotonă.Indicaţii terapeutice:• cură internă (crenoterapie):- gastro-duodenite cronice hipoacide;- enterocolită cronică nespecifică cu scaune puţine şi stare de nutriţie bună;- afecţiuni ale căilor biliare care necesită cure de coreleză (dischinezie biliară, sechele după operaţii pe căile biliare, colecistită cronică nelitiziacă) ;- alergoze digestive.

Izvorul nr. 10

– FLORA OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, oligominerală, hipotonă.Indicaţii terapeutice:• cură internă (crenoterapie):- gastro-duodenite cronice hipoacide;- enterocolită cronică nespecifică;- afecţiuni care necesită cure de coreleză (dischinezie biliară, sechele după operaţii pe căile biliare) ;- afecţiuni renale care necesită cure de diureză (infecţii urinare cronice, pielite, cistite).

Izvorul nr. 11

– PRIMO OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, oligominerală.Indicaţii terapeutice: • cură internă (crenoterapie):- afecţiuni ale aparatului urinar care necesită cure de diureză (litiază renală, infecţii urinare cronice, pielite, pielocistite).- enterocolită cronică nespecifică;- afecţiuni ale căilor biliare care necesită cure de coreleză (dischinezie biliară, sechele după operaţii pe căile biliare, colecistită cronică nelitiziacă).

Izvorul nr. 12

– TERRA OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, oligominerală.Indicaţii terapeutice:• cură internă (crenoterapie):- gastro-duodenite cronice;- afecţiuni ale aparatului urinar care necesită cure de diureză (litiază renală, infecţii urinare cronice, pielite, pielocistite).- afecţiuni care necesită cure de coreleză (dischinezii biliare, sechele după operaţii pe căile biliare, colecistite cronice nelitiziace).

Izvorul nr. 13

– EXTAZ OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, sodică, hipotonă.Indicaţii terapeutice:• cură internă (crenoterapie):- gastro-duodenite cronice;- afecţiuni inflamatorii cronice nespecifice ale intestinului în fazele de acalmie;- afecţiuni care necesită cure de coreleză (dischinezii biliare, sechele după operaţii pe căile biliare, colecistite cronice);- afecţiuni care necesită cure de diureză (litiază renală operată, infecţii urinare cronice);- pielonefrite cronice în afara puseelor de acutizare.

Izvorul nr. 14

– CORAL OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, sodică, hipotonă.Indicaţii terapeutice:• cură internă (crenoterapie):- gastro-duodenite cronice;- enterocolite cronice nespecifice;- afecţiuni care necesită cure de coreleză (dischinezii biliare, colecistite cronice nelitiazice);- afecţiuni ale aparatului urinar care necesită cure de diureza
Izvorul nr. 15

– IMPERIAL OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, izotonă.Indicaţii terapeutice:• cură internă (crenoterapie):- gastro-duodenite cronice;- afecţiuni inflamatorii cronice nespecifice ale intestinului în fazele de acalmie;- afecţiuni biliare (dischinezie biliară, sechele postoperatorii ale căile biliare, colecistită cronică nelitiazică) ;- alergoze de natură digestivă, respiratorie, cutanată;- parazitoze intestinale.• terapie parenterală (injecţii):- afecţiuni alergice cu manifestări polimorfe (urticarie cronică, eczeme cronice, prurigouri, psoriazis, ihtioze incipiente, furunculoză cronică, neurodermite, acnee rozacee, infecţii urinare);• aerosoloterapie:- rinosinuzite cronice;- faringite cronice;- laringite cronice;- traheo-bronsite cronice;- astm bronşic;- bronşită cronică astmatiformă;- rinite cronice alergice;- pneumoconioze.

Izvorul nr. 19

– MIRAJ OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, sodică, hipotonă.Indicaţii terapeutice:• cură externă (balneaţie):- afecţiuni ale aparatului locomotor de natură reumatismală;- sechele musculo-articulare posttraumatice;- afecţiuni neurologice periferice cronice.• cură internă (crenoterapie):- gastro-duodenite cronice;- enterocolite cronice specifice cu constipaţii;- colecistite cronice;- tulburări funcţionale ale colonului;- dischinezii biliare;- dislipidemii;- diabet zaharat echilibrat;- obezitate.

Izvorul nr. 24

MAGIC OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, oligominerală.Indicaţii terapeutice:• cură internă (crenoterapie):- afecţiuni ale aparatului urinar care necesită cure de diureză (litiază renală operată, litiază urinară în afara perioadelor colicative, infecţii urinare cronice, pielite, pielocistite);- afecţiuni metabolice (diabet zaharat compensat, hiperuricemie, gută)
Izvorul nr. 30

– ATLAS OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, bromurată, sodică, calcică, magneziană, hipertonă.Indicaţii terapeutice:• cură internă (crenoterapie):- gastro-duodenite cronice;- enterocolopatii cronice nespecifice cu constipaţie;- colecistite cronice;- tulburări funcţionale ale colonului;- sechele după colecistectomie;- diabet zaharat echilibrat;- obezitate.• cură externă (balneaţie):- afecţiuni reumatismale degenerative ale aparatului locomototor
Apele izvoarelor din statiunea Baile Olanesti au fost medaliate cu aur la Expozitia Internationala de la Viena.

Izvoarele locale au efecte superioare apelor din statiuni climaterice europene cu renume.
Statiunea intruneste conditiile optime practicarii diferitelor forme de turism, precum turism montan, agroturism, turism monahal, sportiv, de odihna si relaxare, etc.

Bisericile din Olanesti, precum si schiturile si manastirile din imediata apropiere reprezinta o foarte buna ocazie pentru turismul monahal.

Statiunea se afla intr-o zona montana inconjurata de rezervatii naturale deschise vizitatorilor, precum Rezervatia de Tisa si Rezervatia naturala Stogu (in cadrul Parcului National Buila-Vanturarita), precum si rezervatia Radita - Manzu din Muntii Capatanii, rezervatia Lacul Frumos din Mosoroasa si Rezervatia de Nuferi Albi si Galbeni din Baile Olanesti.

In statiune exista numeroase facilitati in vederea urmarii tratamentelor, atat cu ape minerale cat si pentru fototerapie, hidroterapie, termoterapie, kinetoterapie si fizioterapie
Mediul inconjurator si climatul permit urmarea unei cure de climatologie ce are ca rezultat calmarea, linistirea si eliberarea de stres.

4 comentarii:

  1. Victoria,
    singura statiune balneara in care am fost vreodata in viata mea,cu mama,pentru ea este Slanic Moldova si am facut si noi(copilu meu si cu mine,pe langa mama) salina.Acum ceva timp mi-a propus sora mea sa mergem undeva,pentru ea pentru reumatism la bai,dar nu ma tenteaza.Stii cum este cu baile...daca nu este organismul obisnuit cu ele din tinerete acum face un soc si scoate latentele la suprafata,latente cu care puteai imbatrani.Asa s-a prapadit mama mea,a scapat de bronsita cronica,insa din cauza bailor...ma rog..Eu,nu si nu la bai.Nu acum,poate in alta viata s-o iau din tinerete :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu ,la Olanesti ma duc pentru discopatie,pe care am facut-o din cauza efortului.Caci nu ma pot abtine si muncesc mult.Ridic greutati,car apa,am facut si şapa la lopata cu sotul meu,asa ca am nevoie.Iar dupa un tratament de 10-12 zile sunt ca si noua.Nu ma mai doare nimic.
    Dar,ca sa fiu cinstita,sa stii ca mai mult ma duc pentru peisajul minunat de acolo,sa ma plimb si sa ma relaxez.Acolo imi incarc eu bateriile pentru urmatorul an.Desi nici anul acesta nu cred ca voi ajunge,cu atatea probleme si cheltuieli.Insa ma consolez cu faptul ca si aici sunt in natura si iubesc fiecare zi petrecuta in gradina mea.
    Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
  3. Victoria,
    asa este,nu te vei mai duce decat in perioade de iarna doar pentru tratament,de musai,caci acolo la voi este ca-n statiune...Imi amintesc ca dupa ce ne-am mutat la casa nu mi-a mai trebuit concedii facute pe aiurea..era la mine vara mai fain ca-n aglomerarile din statiuni..pe vremuri.Apoi a fost o perioada de minim,nu se mai ducea lumea ca era proasta mancarea...asta acum vreo 10 ani si slabe conditiile,apoi au inceput sa se umple statiunile...oamenii de la bloc mi-e imposibil sa cred ca nu fac tot posibilul pentru ca in concediu sa plece de acolo.Eu nu voi pleca...decat Doamne fereste de musai...si sper sa nu fie musai,caci nici nu-mi doresc.De fapt stii ce-mi doresc eu..doar sa calatoresc la copiii mei...odata sper ca voi face asta,in aceasta viata.
    Duminica placuta si soare si in suflet!Te pup :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai sa stii ca altfel nu imi mai vine sa plec de aici.
    Iti doresc sa calatoresti acolo unde iti doreste inima.Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere