miercuri, 11 martie 2009

O mancare sanatoasa



Stevia

Astazi am cules din gradina , de pe langa gard , un lighenas de stevie.Minunat pentru o ciorba sanatoasa.Dar,pentru ca nu am timp acum o sa o fac sambata.Am cules-o acum pentru ca imi place cat este mica si frageda.O spal si o bag la congelator in pungute dupa ce o toc mai mare.


Stevia este o planta dulce, mult mai dulce decat zaharul .


Stevia are capacitatea de a regla nivelul zaharului in sange (glicemia), de a micsora pofta de dulciuri si senzatia acuta de foame, fiind eficienta pentru cei care sufera de diabet sau hipoglicemie.


Stevia este excelenta pentru stimularea energiei mentale si fizice si poate chiar opri bacteriile care determina cariile dentare.


Stevia nu contine calorii.


Stevia contine substante dulci (glicozide) care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fara ca vreo calorie sa fie absorbita.

Stevia mai contine si proteine, fibre, carbohidrati, fosfor, zinc, calciu, potasiu, magneziu si vitaminele A si C.

Stevia este un aliment vegetal cu o impresionanata reputatie de vindecator pentru organism. Nu numai ca nu mareste nivelul zaharului din sange, ba chiar determina scaderea acestuia daca este prea mare.

Stevia , spre deosebire de zahar, nu favorizeaza inmultirea bacteriilor nesanatoase si a ciupercilor, care pot infecta organismul cauzand probleme serioase.

Stevia scade pofta de dulciuri, echilibrand nivelul zaharului din sange si evitand oscilatiile hipoglicemiei.

Stevia poate micsora dorinta de a consuma alimente grase si poate controla apetitul. Unii oameni au descoperit ca pofta lor de mancare scade daca iau drajeuri din stevia cu 15-20 de minute inainte de masa.

Stevia actioneaza ca un diuretic natural, ajutand organismul sa scape de fluidele in exces, scade oboseala mentala si fizica, armonizeaza digestia, regleaza presiunea sangelui si ajuta la pierderea in greutate.

Informatiile au fost preluate din cartea "Hrana vie pentru sanatate -12 supralimente naturale pentru intarirea sanatatii" editia a 2-a, de Dr. Gillian McKeith, trad: Ioana Maria Diaconu, Bucuresti, Curtea Veche Publishing, 2007



Spanacul


Un alt aliment minunat de sanatos , pe care il mananc cu mare placere in orice anotimp,dar mai ales primavara si toamna , pentru ca atunci il gasesc in stare proaspata. Acum , cu atat mai mult , caci il culeg direct din gradina mea , cu toate ca mai am ceva de asteptat pana se va face mare.


Spanacul este originar din Turkestan si Afganistan. Arabii îl foloseau pentru a combate afectiunile gâtului si ale plamânilor, în Franta, aceasta leguma si-a facut aparitia în secolul al VIH-lea.
Spanacul, chiar bogat în fier, nu contine acest element în proportie mai mare decât alte vegetale, însa, în spanac, fierul se combina cu alte substante de prima importanta: acid folic , multa vitamina B12, care, asociata cu acidul folic, duce la cresterea numarului de globule rosii în sânge. Clorofila, în combinatie cu fierul, regenereaza sângele si îi creste continutul de hemoglobina. Iodul este foarte util în combaterea bolilor de piele, a tuberculozei si în întarirea imunitatii naturale a organismului.
Datorita saponinei din spanac , fierul si iodul sunt absorbite cu usurinta de catre organism. Saponina intervine si în functionarea sistemului digestiv.
Spanacul este recomandat, înainte de toate, convalescentilor, astenicilor, copiilor, rahiticilor, persoanelor în vârsta, femeilorînsarcinate. Acestea din urma au nevoie de acid folic , care participa, între altele, la procesul de regenerare a epidermei. El este indispensabil în cicatrizarea ranilor.
Spanacul , consumat cu regularitate , contribuie la obtinerea unui par frumos , datorita sulfului prezent în compozitia sa.
Spanacul „razuieste" usor deseurile alimentare de pe peretii intestinali, ducând la cresterea masei de materii fecale si stimuleaza intestinul în actiunea sa de evacuare.
Nu oricine poate face o cura de spanac. Persoanele cu afectuni hepatice si reumatice, cei cu litiaza trebuie sa-l consume cu moderatie, din cauza acidului oxalic pe care îl contine. Persoanele constrânse sa tina un regim strict, fara sare, îl vor elimina total din alimentatie.
Prin fierbere, spanacul pierde majoritatea principiilor sale active. Nu este recomandabila nici chiar o fierbere pe abur sau înabusita. Daca dorim sa ne bucuram de toate calitatile sale, trebuie sa îl consumam crud si proaspat.Cura cu suc de spanac reechilibreaza si fortifica organismul
Spanacul este o pavaza împotriva anemiei, depresiei nervoase si oboselii.Sucul de spanac se poate combina în parti egale cu cel de morcov, de creson sau de telina.
Spanacul , prin aplicari locale , calmeaza arsurile si impetigo-ul (pecinginea): se fierb câteva frunze de spanac în putin ulei de masline. Se fixeaza cu un bandaj. Se aplica doua sau trei cataplasme pe zi.
Pentru parul uscat se fierb 125 g de spanac proaspat într-o jumatate de litru de apa, timp de 20 de minute. Se lasa sa se raceasca. Se aplica produsul pe par, sub forma de cataplasma. Se maseaza usor, timp de un minut, apoi se lasa astfel o ora, înfasurând cu o boneta sau cu o punga de plastic. Se spala apoi parul. Tratamentul se repeta de doua ori pe saptamâna.

5 comentarii:

  1. Azi am facu ciorba de spanac(exact ca cea de salata,doar cu spanac)si este tare buna.Pun in farfurie putin otet de mere,dupa ce o dreg asa cum se face la ciorba de salata.Si marar si usturoi.A propos de usturoi sa stii ca eu n-as suporta mirosul urat daca ar ramane dupa ce mancam cu usturoi...insa asta romanesc de care avem noi cu foitele violacee..asta nu miroase urat.Tu de care cumperi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca nu m-am uitat sa vad cum erau foitele.Halal gradinareasa.Oricum era romanesc cred eu.L-am luat din targul de Duminica de la tarani.
    Dar am observat ca miroase urat dupa ce il mananci doar daca il servesti cu ceva prajit sau la gratar.Asa ca adio prajeli ,iar la gratar mananc usturoi verde atunci cand am.
    Iar ciorba de frunze voi face si eu sambata.Abia astept.Pun si niste oua intregi in ea.
    Cat despre otetul de mere,nu imi place decat in apa cand tin cura sau in salate.Sotul meu mananca vara ciorbe reci cu otet.
    Iar usturoi in ciorba nu am incercat dar voi pune si o sa iti spun daca mi-a placut.Presupun ca da,pt ca suntem mari devoratori de usturoi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Permiteţi-mi să fac o corectură: ştevia culeasă de dvs. din grădină nu are nici o legătură cu planta Stevia despre care se face vorbire în cartea citată. Sînt două plante complet diferite, iar Stevia nu creşte nicăieri în Europa.

    RăspundețiȘtergere
  4. De unde pot procura si eu stevia.Va rog sa trimiteti raspuns pe andra_gh2006@yahoo.com
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. As dori si eu sa stiu de unde as putea procura planta stevia . va rog sa imi scrieti pe adresa cristinaqstefanescu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere