luni, 2 martie 2009

Lalele si alte flori de primavara

Lalea Papagal

Lalele obisnuite

Au iesit lalelele. De vreo saptamana jumatate cele "papagal" cu 2 culori, si de vreo 3 zile cele simple,galbene.Sunt frumoase si delicate.La fel si zambilele.
La sfarsitul saptamanii sper sa am timp si sa fie si cald , caci vreau sa merg la padure sa imi aduc ghiocei,albastrele si leurda (usturoi salbatic). Si leurda este o planta perena,deci imi vor trebui doar cateva radacini,pentru ca , pana la anul sa se inmulteasca.

De la leurda se pot manca frunzele,florile si chiar bulbii,care sunt mici si au un mai puternic miros de usturoi decat frunzele,la fel ca si florile.

Leurda creste in zone umbroase si umede, locuri in care se inmulteste rapid.

Infloreste in primavara si moare in mijlocul verii,ceea ce permite altor plante sa se dezvolte in locul respectiv.

Se recomanda sa se foloseasca in stare cruda.Eu si sotul meu mergem in fiecare primavara in padure dupa leurda,sau o cumpar din piata de la tarani.

Iata ce am gasit pe internet despre leurda:



Proprietatile leurdei

Leurda ajuta la purificarea sangelui, dar si la vindecarea unor boli de piele. Aceasta da rezultate in tratarea pielii cu tendinte de ingrasare sau afectata de acnee si alte boli asemanatoare. Pe de alta parte, leurda are un efect favorabil asupra aparatului digestiv, ajutand la depurarea acestuia. Folosita in mod curent, creste apetitul si imunitatea organismului, fiind eficienta si impotriva asteniei de primavara si in tratarea hipertensiunii arteriale.Leurda este bogata în adenozina, o substanta cu rol important în reducerea colesterolului si împiedicarea formarii trombilor. Planta, folosita pe termen lung, reprezinta unul dintre cele mai eficiente remedii în tratarea bolilor cardiace, fiind administrata sub forma de tinctura, în cure de cate doua-trei luni, cu doua saptamani de pauza. In cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala este recomandata consumarea a una sau doua frunze de leurda pe zi, prin mestecare efectiva. Leurda este mult mai bine tolerata de sistemul digestiv decat usturoiul, insa in cazul persoanelor cu stomac sau colon foarte sensibil poate provoca stari de jena sau mici crampe.

Beneficii
Leurda este recunoscuta pentru numeroasele ei beneficii asupra sanatatii noastre, astfel:
Fluidizeaza sangele.
Ajuta la imbunatatirea memoriei.
Trateaza eficient insomnia.
Imbunatateste activitatea intestinala.
Amelioreaza insuficienta respiratorie provocata de tuse.
Stopeaza diareea acuta si cronica insotita de balonari si colici.
Grabeste vindecarea ranilor.
Este folosita in tratarea hipertensiunii arteriale.
Accelereaza procesul de recuperare dupa un accident vascular.
Previne si trateaza guturaiul.
Inlatura efectele nocive ale nicotinei si ale fumatului.
Este eficienta in tratarea reumatismului.
Ajuta la combaterea eczemelor.
Favorizeaza circulatia cerebrala.
Mod de folosire
Sub forma de condiment - frunzele proaspete de leurda se maruntesc si fie se presara pe paine, fie se adauga in supe, sosuri, salate sau mancaruri cu carne.
Suc de leurda - frunzele plantei se maruntesc intr-un robot de bucatarie si apoi se amesteca intr-un borcan cu chefir sau lapte batut. Acest suc se poate adauga in diferite mancaruri sau se poate bea, cate unul–doua pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minimum 20 de zile.
Tinctura de leurda - frunzele sau bulbii tocati marunt se pun intr-o sticla peste care se toarna alcool de secara, sau orice alt alcool de 38-40° facut in casa si se lasa in jur de doua saptamani in soare sau in apropierea unei surse de caldura. Se ia cate o lingurita diluata în jumatate de pahar cu apa, de patru ori pe zi, în cure de cate o luna, cu o saptamana de pauza.
Vin de leurda - o mana de frunze tocate marunt se pune sa dea in clocot intr-un litru de vin alb, se indulceste dupa gust cu miere si se bea putin cate putin in fiecare zi. Vinul de leurda este indicat pentru batranii cu secretii bronsice abundente si greutate in respiratie

S-au realizat studii conform carora anumite substante active din leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, responsabili de îmbatranirea organismului.
Atentie!
Leurda nu este indicata mamelor care alapteaza deoarece aceasta poate da un gust neplacut laptelui.
S-au prins si cativa trandafiri pusi asta toamna in musuroaie de pamant.Cei pusi sub sticle nu s-au prins,in afara de unul .

8 comentarii:

  1. N-am avut niciodata leurda si nu stiu de unde s-mi iau...si nu cred ca as mai avea loc, ca si asa, de la an la an ,tot mai multe si variate soiuri am :(
    Si la mine sunt lalelele rasarite inca din ianuarie,cand era perioada aia calda...

    RăspundețiȘtergere
  2. Este excelenta leurda si nici nu iti miroase gura dupa ce mananci.O poti gasi in padure si daca iti iei cateva radacini este de ajuns.
    Stiu cum este cu spatiul,ca si eu am la dispozitie 1000 m2 sa imi pun tot ce vreau si parca ma gandesc deja ca este cam putin.
    Iar lalelele au iesit asa ca le-am pus mai tarziu asta toamna.La sfarsitul lui Noiembrie.
    Tu le lasi in pamant incontinuu?Ca pe mine asa ma bate gandul sa fac.
    Nu de alta dar nu mai am in ce sa le depozitez ca am si o gramada de bulbi de dalii pe care ii tin in nisip>Cu toate ca pe aia ii tin iarna si lalelele ar trebui sa le tin vara.Dar sa nu imi mai bat capul cu atatea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lalelele trebuie lasate in pamant 3 ani la rand,apoi trebuie mutate,insa,eu stiu ca se pun in august in pamant,chiar daca le scoti cand li se usuca frunzele.Dar,eu nu le scot pentru ca ele cresc vara,adica cresc bulbii cei tineri,ca in fiecare an ele fac bulbi noi.Doar gladiolele le scot.Despre leurda..nici n-o cunosc :)daca iau ceva otravitor di padure?Nicio grija ca nu umblu prin paduri... :P

    RăspundețiȘtergere
  4. K.Pai si eu ma gandeam sa le las,mai ales ca vreau sa le inmultesc.
    Gladiole nu am,dar o sa imi cumpar eu si din alea.
    Mie imi place sa umblu prin paduri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Victoria,
    pai si mie mi-ar placea,dar cum nu avem masina...cu bicicletele ar fi mai ...anevoios,desi tot o sa ma incumet eu odata... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Incantatoare imaginile:) Cat de multe pot dezvalui in tacerea lor, florile !

    RăspundețiȘtergere
  7. Leurda o prefer ca salata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am facut salata niciodata.Am mancat-o numai alaturi de diferite mancaruri,ca pe ceapa verde :))

    RăspundețiȘtergere