vineri, 7 mai 2010

Vreau ploaieeeeeeeeeeeeeee

cred ca voi iesi afara si voi face un dans.......... ceva de chemare a ploii.Ca altceva nu stiu ce sa mai fac ca sa ploua si la mine.
Imi amintesc cand eram de vreo 14 ani ,in vacanta la bunici,in nordul Moldovei.De vreo 2 luni nu plouase asa ca lumea din sat s-a gandit sa faca ce stiau ei de la bunici.Adica sa se roage pentru ploaie.Si nu oricum.Obiceiul era sa se faca o papusa din paie si panusi de porumb,sa ii faca un sicriu,si sa o conduca ,ca pe mort,un alai format din femei batrane si copii.Un baiat era imbracat in straie preotesti si citea anumite pasaje din Biblie pe care,din pacate,nu mi le amintesc.Insa erau legate de rugile pentru aducerea ploii.
Papusa trebuia aruncata,impreuna cu sicriul,intr-o fantana parasita aflata la o raspantie de drumuri.Nu voi uita niciodata cum,cu vreo 100 de metri inainte de a ajunge la fantana,am auzit ca un vuiet venind dinspre padure si,cand ne-am intors sa ne uitam,nu ne-a venit sa credem.o perdea deasa de ploaie se apropia cu viteza de noi si,in 2 minute ne-a ajuns.Deja o rupsesem toti copiii la fuga spre fantana,cei care tineau papusa au aruncat-o repede in fantana si ne-am ascuns sub streasina casutei darapanate de langa fantana.Deja eram cu totii uzi leoarca.
A plouat timp de o ora.O ploaie curata ,torentiala,care a spalat pamantul ars de soare si ne-a bucurat pe toti.
Nu stiu daca pana atunci am crezut foarte tare in puterea rugilor catre Dumnezeu.Insa stiu cu siguranta ca,de atunci,am crezut foarte tare si,de cate ori m-am rugat foarte mult pentru ceva,Dumnezeu m-a ajutat intotdeauna.Insa,pentru ca asta sa se intample,trebuie sa ai cat mai putine pacate cred eu.Sa fii un om cu frica de Dumnezeu ,sa nu faci rau si sa nu doresti raul nimanui.Probabil ca de aceea,la ritulalul de care va spuneam,trebuie sa participe numai copii si doar cateva femei foarte batrane.

12 comentarii:

  1. hi, am participat si eu la asa ceva cand eram fetita, intr-un sat din Botosani, eram la bunicii unei prietene. Si intradevar, in ziua aceea a venit ploaia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti trimit ceva ploaie de la noi...e 3 zile ploua si ploua si iar vreme de Kk. Interesant ce ai scris. Un sfirsit de saptamina minunat Cami

    RăspundețiȘtergere
  3. La noi ploua de ieri,si parca totul a crescut,s-a inviorat.
    Interesant obicei!

    RăspundețiȘtergere
  4. Se spune ca dansul ameridienilor aducea intotdeauna ploaia... una dintre explicatii ar fi si aceea ca dansau pina cind ploua.

    Dar asta cu slujba de la Biserica chiar o cred..vecina mea s-a rugat pentru ca fiica ei sa ramina insarcinata..din greseala a uitat sa zica numele fiicei si a ramas insarcinata ce-a nemaritata.. dar ce vine de la Dumnezeu e primit nu conteaza detaliile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Irina,ma bucur ca mai este cineva care a mai participat la asa ceva.Nu de alta,dar sa nu spuna lumea ca bat campii din cauza crizei:))))

    RăspundețiȘtergere
  6. Cami,bine ai venit pe blog.Multumesc.Se pare ca a mers.A inceput sa ploua de o ora :))
    Un weekend frumos si tie

    RăspundețiȘtergere
  7. angi,asta imi place si mie dupa ploaie.Nici nu se compara udatul meu cu furtunul,chiar si de 2 ore zilnic,cu o ploaie buna.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ninu,iti multumesc. :)) ca de obicei,m-ai binedispus

    RăspundețiȘtergere
  9. Off, ți-aș da cu drag de la mine ceva ploaie. Doar că azi am avut parte de 30 min pline de grindină! Muuultă gheață și muuultă apă! La final, după ce ne-am tot mirat pe la ferestre (speriați de descărcările electrice), în curte puteam strânge gheața cu lopata și bălțile umpleau grădina. Mulțumesc lui Dumnezeu că a fost destul de măruntă gheața, cam ca mazărea, dar tot a făcut franjuri florile. Cred că nici strugurii nu o duc prea bine. Așa că...ai grijă ce-ți dorești Victoria, să nu vină prea mult dintr-o dată.

    RăspundețiȘtergere
  10. Vai de mine Marilena,imi pare tare rau.Am auzit la stiri ca au fost zone in care a dat grindina.Sa fereasca Dumnezeu pe oricine de asa ceva. Si 30 de minute ,off Sper sa nu am parte de asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai vazut filmuletul intitulat "vreau sa sune telfonul?" est un puc offtopic dar a fost primul lucru ce mi-a trecut prin cap cand am citit titlul :))

    RăspundețiȘtergere