marți, 31 martie 2009

Gradina prinde viata

Aceasta este floarea careia inca nu i-am aflat numele.Face in mijlocul rozetei de frunse mai multe flori grena cu irizatii galbene cu 4-5 petale fiecare.
Caisii au inceput sa isi desfaca bobocii.

Crinii mei cresc vazand cu ochii.


Trandafirii de dulceata,pe care i-am tuns acum vreo 10 zile, cresc frumos.


Au inceput sa infloreasca si narcisele.Cele albe abia le-am plantat de vreo 2 saptamani,deci nu cred ca imi vor inflori anul asta.


Unul din cele 2 razoare cu mazare.Acesta l-am plantat in Februarie.


O parte din gradina de flori este cu zambile albe.Am descoperit ca ,pe langa acestea albe din fata casei si cele albastre din fundul gradinii,mai am si cateva roz superbe.

Acesta este coacazul meu.Este negru.

Are un an,insa e practic la inceput caci,asa cum am mai scris,nu am stiut cum si unde sa il plantez.

Anul asta insa,sper sa mancam si fructe.

Am citit ca mai exista si coacaz rosu si galben,insa cel negru este cel mai bogat in vitamine.

Iata ce am gasit despre coacaz :

Coacăzele negre au gust foxat si se folosesc la vin, sirop sau peltea. Ele sunt foarte bogate în mangan element chimic care reglează activitatea unor hormoni (îndeosebi a celor sexuali), participă la formarea sângelui şi a laptelui şi stimulează activitatea sistemului nervos central.
Coacăzele sunt de asemenea, foarte bogate în magneziu, precum şi în fier care le imprimă acţiune antianemică. Antocianţii din coacăzele negre sporesc acuitatea vizuală.Datorită substanţelor pectice, taninurilor şi sărurilor de potasiu, sucul de coacăze negre are acţiune antiinflamatorie, stimulează secreţia sucului gastric, reduce procesele de putrefacţie şi măreşte diureza, fapt pentru care se foloseşte în tratarea colitelor cronice, gastritelor cronice hiperacide, a stomatitelor, a proceselor inflamatorii ale ficatului, a calculozei biliare, a insuficienţelor cardio-respiratorii, a aterosclerozei, a unor boli reumatice care însoţesc insuficienţa cardiacă, precum şi pentru prevenirea accidentelor vasculare. Efectul remineralizant şi tonic al coacăzelor negre se datorează bogăţiei în vitamina C şi în elemente minerale alcalinizante (fosfor, magneziu, calciu).Având proprietăţi antianginoase şi febrifuge, coacăzele negre se folosesc în tratarea amigdalitei cronice. Consumul lor mai este indicat în hidropizie, scorbut, etc.Deoarece au conţinut redus în zaharuri, coacăzele pot fi consumate de diabetici.

Pelteaua de coacăze, conţine tannin si se foloseşte în diaree de fermentaţie.Siropul de coacăze, diluat eventual cu apă, este foarte răcoritor în stări febrile infecţioase, în cazuri de rujeolă(pojar), scarlatină, inflamaţii urinare şi febre bilioase.Siropul pectoral se prepară di 250 g coacăze la 1 litru de apă, care se fierb până scad la jumătate; apoi se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierb din nou, până scade la jumătate. Se ia câte o linguriţă, la două ore, în caz de tuse, anghine sau laringite.

Decoctul din coacăze negre 5% este foarte bogat în vitamina C, rutozid, săruri de potasiu, etc. Se foloseşte contra arteritei şi aterosclerozei. În loc de decoct se poate folosi suc de gem din coacăze.Frunzele de Coacăz negru, se recoltează în mai-iunie şi se usucă în strat subţire, la umbră şi în curent de aer. Se foloseşte sub formă de infuzie, decoct şi macerat glicerinat.

Infuzia din frunze de Coacăz negru 2-3% are acţiune calmantă, hipotensivă şi diuretică; se foloseşte în urticarie, hipertensiune arterială, alcoolism, periartrita scapulo-humerală, etc.; se beau câte 100 ml, de două ori pe zi(dimineaţa şi seara).Decoctul din frunze de Coacăz negru se prepară dintr-o lingură de frunze uscate la 200 ml apă rece; se fierb 5 minute; se foloseşte la dezintoxicarea alcoolicilor, la tratarea înţepăturilor de insecte(are acţiune calmantă), etc. contra înţepăturilor de insecte se poate freca locul dureros cu frunze de Coacăz strivite.

Maceratul glicerinat din frunze de Coacăz negru este indicat în prostatită, psoriazis, infecţii urinare; se obţine prin macerarea la rece a 100 g frunze la un litru de apă care conţine 10% glicerină. Se beau 2-3 căni pe zi.Infuzia din muguri de Coacăz negru, o lingură de muguri la o cană în clocot, are acţiune antialergică; se beau 1-2 căni pe zi, în cazuri de rinite, rinosinuzite alergice, episclerită, conjunctivă.Maceratul glicerinat din muguri de Coacăz negru este indicat si in impotenţă.

Tinctură din muguri de Coacăz negru se foloseşte în tratamentul infecţiei urinare, al episcleritei, urticariei, etc. Se prepară din 20% muguri uscaţi în 100 ml alcool etilic 60%, prin macerat timp de 8-10 zile. Se iau de 3 ori pe zi câte 50 picături în puţină apă.

9 comentarii:

  1. Buna!

    Am dat peste blog-ul tau, cand eam in cautarea de blog-uri cu subiectul gradinarit. Si mi-a placut ce am vazut.

    Eu am un blog similar, http://creata-la-cub.blogspot.com/, unde povestesc informal din experienta mea ca gradinar, pun poze si ofer informatii.

    Saptamana trecuta mi-a venit ideea unui nou concept, Blog Director de Gradinarit. Poti afla pe http://blog-director-de-gradinarit.blogspot.com/ despre ce e vorba, si, daca ti se pare interesanta ideea, te poti inscrie.

    Daca te inscrii sau nu, te astept cu mare drag pe oricare dintre blog-urile mele!

    Silvia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Şi încă ceva face fructe doar pe mlădiţele tinere.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti multumesc de invitatie Silvia,si bine ai venit pe blogul meu.Iti multumesc pentru aprecieri.Chiar acum voi intra la tine.

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc de informatie starsgates.Voi tine cont de ea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am coacaze negre dar astea cresc tensiunea arteriala si cum noi suntem deja hipertensivi...am lasat doar o tufa veche si 2 noi din butasi,intre gardul viu.Dar,dar tare mi-as dori din cele albe...adica galbui cand se coc,noi le ziceam cand eram mici,strugurei si=mi placeau tare mult.La parinti tata a pus si din aceia rosii,dar eu aici nu stiu de unde sa iau...doar cate o nuia...butasi...
    Victoria,hai ca ne-a scris MIRA,tocmai acum mi-a intrat mail.... si ma busur.Sper ca si Gabrielle e bine si va scrie curand :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiam ca cei negri cresc tensiunea.
    Oricum,fata de cum mi-o cresc dusmanii,presupun ca asta e o nimica toata.
    O sa iti trimit o adresa a unui site unde gasesti tot ce vrei in materie de butasi.Eu am stat o ora sa admir oferta.
    Dar ce s-a intamplat cu MIRA?Ca nu am stiut ca a disparut,mai ales ca am intrat mai putin pe net.
    Gabrielle o fi nascut.Sper sa fie bine.

    RăspundețiȘtergere
  7. In legatura cu prietenele noastre stiu atat cat sti si tu.Iar butasi nu vreau sa cumpar ca astia se dau asa din vecini si din prieteni,deci trebuie sa caut local.O coarda care tunsa se arunca...eu o pun in pamant si rodeste...deci asa se face la noi,ca dac-ar fi sa mai dam si bani pe tot ce vrem in gradina....ne lasam de meserie :)
    Draga Victoria,azi am epuizat cutiile de smantana si iaurt,ba mi-a mai dat si vecina si am pus 115 ardei,insa nu am epuizat speciile,ca nu mai am in ce sa le pun,asa ca al meu o zis ca-mi ia pahare de unica folosinta si-s bune si acelea.Prin gradina nu mi-o rasarit nimic din ce-am semanat acum,dar nu-i tarziu,ba ma tem ca-i si prea devreme cand ma uit si vad zapada de pe munti..
    Iti doresc o zi cu impliniri si bucurii.Te imbratisez :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Te imbratisez si eu Elisa.Si eu as vrea sa gasesc mai bine asa decat sa cumpar butasi,insa satul acesta e cam sarac si in afara de asta nici nu cunosc multa lume,caci cu atata treaba nu am mai avut timp si sa socializez.Ma rog,eu stau in capatul satului si ar trebui practic sa plec de acasa ca sa am ocazia sa intalnesc lume mai multa,iar asta nici nu ma gandesc sa fac cand am atatea de facut.
    La tine e inca devreme pentru gradina,ai timp.
    La mine azi cred ca au fost vreo 25 grade,am stat la maieu si m-am bronzat.Asa ca trebuie sa ma grabesc.
    Te pup si iti doresc o seara minunata.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna!

    Siropul din coacaz negru nu creste tensiunea,doar vinul.

    RăspundețiȘtergere