marți, 24 martie 2009

Raceala,virozele si remedii naturiste






Guturaiul sau viroza, raceala, gripa sunt boli care debuteaza brusc cu dureri in tot corpul, febra, tuse seaca, etc. In unele cazuri apar complicatii grave: pulmonare, digestive, nervoase, etc. La febra se adauga o stare de rau general, dureri musculare, frisoane, greturi ori varsaturi repetate, tuse chinuitoare, dureri de cap de intensitate variabila, dureri de ochi, infundarea nasului, secretie nazala iritanta, usturime in gat. Aceasta usturime este, de obicei, primul semn al bolii si trebuie luate urgent primele masuri. In acest moment, temperatura nu depaseste 37,5 grade C si se considera ca viroza s-a declansat.
Respiratiile frecvente, greutatea in respiratie (mai ales la sugari si copilul mic, la batrani, bolnavii cardio-pulmonari), durerile abdominale si ale muschilor membrelor si coloanei vertebrale completeaza tabloul clinic al prezentei maladiei gripale de forma obisnuita si necomplicata.



Numele de gripa vine de la cuvantul "grippe" care, in limba franceza - dialectul franc - inseamna a apuca, a inhata.



Cum se manifestă?



Când eşti răcit: îţi curge şi ţi se înfundă nasul, îţi lăcrimează ochii, te doare capul, ai febră, te simţi obosit, strănuţi sau tuşeşti, te ustură în gât, ai urechile înfundate... O răceală obişnuită nu durează mai mult de o săptămână. Dacă manifestările depăşesc acest interval şi, în plus, se agravează, este cazul să te adresezi unui medic.Atenţie, se ia!



Cum ne ferim de virusi:



-Evitati contactul cu persoanele bolnave si cu aglomeratiile



- Spalati-va frecvent pe maini



- Feriti-va de frig



-Hraniti-va bine, consumand in special legume si fructe bogate in vitamine
Ca sa preveniti gripa este bine sa va hraniti corect, sa consumati in special legume si fructe bogate in vitamine si sa evitati aglomeratiile. Daca va imbolnaviti totusi, stati la pat, beti lichide si prezentati-va la medic la primele semne de febra. In niciun caz nu consumati antibiotice sau antivirale fara recomandarea specialistilor



- Mancati bine, in special fructe si legume bogate in vitamine



- Evitati contactul cu persoanele bolnave si aglomeratiile



- Folositi batista cand stranutati pentru a nu-i imbolnavi si pe cei din jur



- Spalati-va frecvent pe maini



- Aerisiti incaperile atat acasa, cat si la locul de munca



- Prezentati-va la medicul de familie la primele semne de boala



-Imbracati-va bine si purtati incaltari care nu tin umezeala



- Nu stati prea mult in frig



Impotriva gripei, singura metodă sigură este vaccinarea antigripală, care se face toamna, în lunile octombrie-decembrie.



Vaccinul antigripal îşi face efectul la trei săptămâni după injectare şi te protejează timp de minimum 6 luni. Înainte de a-ţi face vaccinul, trebuie să te asiguri că nu eşti alergic la substanţele componente ale acestuia, cum ar fi albuşul de ou. Persoanelor cu imunodeficienţe şi copiilor sub 6 ani li se recomandă vaccinarea de două ori la interval de 4 săptămâni. La 1-2 zile de la vaccinare pot apărea unele efecte secundare: reacţii locale, febră, dureri musculare uşoare, cefalee.



De ce vaccinul antigripal nu te apără de răceală?



Numărul virusurilor de răceală simplă care circulă în sezonul rece este atât de mare, încât o persoană poate să sufere, de-a lungul celor trei anotimpuri, chiar şi 6-8 episoade de guturai. Virozele respiratorii au la bază cel puţin cinci familii de virusuri. De aceea, dacă cineva a contactat unul dintre virusurile răcelii, el nu devine rezistent decât la acel virus, fiind în continuare vulnerabil la celelalte. Cât priveşte gripa, situaţia este cu totul alta. Tulpinile responsabile cu instalarea gripei sunt doar trei: A, B şi C şi sunt diferite de cele care dau viroze respiratorii.






Copiii şi vârstnicii, cele mai uşoare victimeÎn cazul celor mici, sistemul imunitar nu este complet dezvoltat şi, de aceea, răcesc destul de uşor. Iar dacă într-o comunitate există un singur copil gripat, riscul este mare ca şi ceilalţi să se îmbolnăvească. Sistemul imunitar al persoanelor trecute de 50 de ani scade, iar vârstnicii cad şi ei uşor pradă virusurilor răcelii şi ale gripei.



Ce spune medicul?






În cazul virozelor respiratorii nu este bine să luaţi antibiotice. Sunt re­comandate me­di­ca­men­tele simptoma­tice, cum ar fi Pa­ra­cetamolul în cazul du­rerilor de cap, sau Codeină fos­forică, si­­ropuri me­dicinale şi Eurespal, pentru tu­­­se. Numai dacă tu­sea devine pro­­ducti­vă trebuie să mer­geţi la me­­di­­cul curant pentru a vă recomanda an­­ti­­bio­­tice.



Sunt persoane ca­re duc o viaţă de­zor­do­na­tă, cu puţine ore de somn şi fără să facă miş­care. Un mij­loc e­fi­cient de întă­ri­re a imu­nităţii îl constituie miş­carea fă­cu­tă regulat.



Sim­p­to­me­le acestor viroze sunt:



tuse persistentă, dureri în gât, răgu­şea­lă, fe­bră, dureri de cap şi musculare şi nas înfundat.



Cum simţim că ne confruntăm cu aceste probleme trebuie să facem 3-4 zile cure cu su­curi, să bem ceaiuri de soc, păt­­lagină şi mu­­­guri de pin.



E im­portant să începeţi să vă în­tă­riţi imu­­nitatea şi cu ajuto­rul produ­selor natu­ris­te:



Imunactiv - eficient îm­potriva bolilor vi­ra­le şi bacteriene. Ad­mi­nistrare: două capsu­le/zi.



Sirop Plantusin cu mie­­­re, propolis şi vi­ta­mi­na C - Fares - bun emo­lient şi antiseptic al căilor respiratorii. Admi­nis­trare: 2-4 linguriţe/zi.



Guduchi - Herba Ayur­ve­­dica - util în caz de fe­­bră sau anemie. Ad­mi­nistrare: o capsulă de 3 ori/zi.



Vialong - necesar per­­­­soanelor în vârstă pentru că acestea ră­cesc des. Adminis­tra­re: o tabletă/zi.



Gough Kalp - ajută la re­­du­ce­­rea acceselor de tu­se. Administrare: 1-2 lin­guriţe de două ori/zi.



Echinacea - a­ju­tă în cazul infecţiilor virale cu herpes simplex, virus gripal şi va­riolic. Admi­nis­trare: două capsule de două ori/zi.



Imunofort- folositor în infecţii virale şi bacteriene ale apara­tu­lui respirator. Ad­­­­­­mi­nistrare: o capsulă de 3 ori/zi.






Măreşte-ţi imunitatea!



Un sistem imunitar puternic te va ajuta să faci faţă mai uşor sezonului rece.



Hidratarea cu apă, ceaiuri, sucuri naturale, exerciţiile fizice sunt elemente-cheie pentru a te feri de guturai.



Alimentaţia joacă, şi ea, un rol important în prevenirea răcelilor.



Iată ce nu trebuie să-ţi lipsească din farfurie dacă vrei să te bucuri de o imunitate de fier:



1. Citricele, kiwi, ardeiul gras, roşiile sunt bogate în vitamina C, un antioxidant eficient pentru combaterea virusurilor. Cu două portocale îţi asiguri necesarul zilnic de vitamina C (120 mg).



2. Iaurtul probiotic conţine principii active care reduc cu 25% riscul de a contacta virusul guturaiului.



3. Ficatul, carnea roşie, fructele de mare şi gălbenuşul de ou conţin zinc, un element important pentru întărirea imunităţii. În plus, carnea conţine proteine necesare bunei funcţionări a sistemului imunitar, deoarece anticorpii sunt de fapt proteine de apărare.



4. Peştele oceanic, nucile, alunele, de rapiţă, de soia. Acestea sunt alimente bogate în acizi graşi omega 3, fără de care sistemul imunitar nu ar funcţiona la parametrii optimi.



5. Usturoiul conţine seleniu, un alt aliat al sistemului imunitar. În plus, atât usturoiul, cât şi ceapa conţin compuşi ai sulfului, care previn infecţiile.
6.Zeama de lamaie contine: acid citric, calciu, potasiu, magneziu, cupru, fosfor, mangan si siliciu, aminoacizi, zaharuri, vitaminele A, B, precum si vitamina C.
O lamaie mare contine cam 3-4 linguri de suc si 2-3 lingurite de coaja rasa.

Antibioticele nu distrug virusurile, ci doar bacteriile.



Iar dacă iei antibiotice după ureche, nu faci altceva decât să dezvolţi rezistenţă la respectivele medicamente.
Remedii din natură, la îndemâna tuturor



Daca te temi de injecţii, homeopatia îţi vine în întâmpinare cu un vaccin antigripal homeopatic. Acest vaccin constă, de fapt, în nişte pastiluţe care se administrează câteva zile pe lună. Vaccinul homeopatic, asemenea celui injectabil, se prepară anual din tulpinile virale specifice sezonului gripal respectiv.



Iar dacă vrei să înlocuieşti pilulele contra răcelii cu remedii blânde, cu mai puţine efecte adverse, acestea sunt cele mai indicate tratamente:



Ceaiurile de genţiană, pelin, ghinţură, anghinare, păpădie scad febra. Infuziile se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml apă călduţă. Se bea o cană cu ceai seara, înainte de culcare.Infuzia dintr-o lingură de măghiran uscat la o cană cu apă este recomandată pentru proprietăţile sale diuretice, sudorifice şi expectorante. Decoctul de măceşe grăbeşte vindecarea guturaiului, datorită conţinutului mare de vitamina C. Decoctul se prepară dintr-o mână de fructe uscate, care se fierb în 500 ml de apă. Bea trei căni cu ceai pe zi.Pătlagina, levănţica, cimbrul, isopul sunt plante care calmează senzaţia de usturime din gât. Pregăteşte-ţi câte un ceai din 50 mg de plantă la 250 ml apă şi bea câte două căni zilnic.Uleiurile volatile de busuioc sau de eucalipt desfundă căile respiratorii. Pune câteva picături de ulei volatil în lampa de aromaterapie.Medicii homeopaţi recomandă oscilococcinum, un remediu pentru întărirea imunităţii şi pentru atenuarea simptomelor de răceală.Pentru imunizare nespecifică pot fi folosite: echinacea (comprimate, tinctură); propolis (tinctură), extract de chimen negru (comprimate), oscilococcinum (preparat homeopat). Echinacea se administrează timp de 30 zile, tinctura de propolis, 15 zile, extractul de chimen negru, 4 săptămâni (3-4 capsule pe zi). Oscilococcinum se ia pe toată perioada anotimpului rece, o doză pe săptămână în scop profilactic. De asemenea, se suplimentează cantitatea de vitamina C (consum de citrice, de sirop presat la rece de cătină, afine). Mierea de albine poate fi folosită ca adaos la ceaiuri sau lapte călduţ.

90% din virozele respiratorii nu răspund la tratamentul cu antibiotice
medicii avertizează că nu este deloc indicat să va trataţi acasă, pentru că antibioticele luate fără indicaţiile medicului pot duce la scăderea imunităţii. Cei mai afectaţi de virozele respiratorii sunt copiii mai mici de 10 ani, care nu au sistemul imunitar complet format şi vârstnicii.






Ce trebuie facut dupa gripa?






Deoarece aparatuldigestiv, ficatul si pancreasul au fost agresate, esteindicat ca alimentatia sa se reia cu mancaruri usordigerabile, sucuri de fructe si legume, supe si cremede zarzavaturi, prune uscate, putina zeama de varza murata, tarate, grau incoltit, apoi lapte si lactatecat mai proaspete, carne slaba, peste, pasare, depreferat fierte. Toate acestea sunt necesare, pentruca organismul, o data scapat de boala, are nevoie deun timp pentru a-si reveni. Gripa este o boala ce lasa organismul cu imunitatea prabusita.
In incheiere, trebuie spus ca organismul este dotat dela sine cu capacitatea de a face fata agresiunii virale.



Victime la aceste invazii infectioase cad numai aceia dintre noi care nu au optat pentru un stil de viata rational, de hranire echilibrata, si pentru o medicatie administrata numai dupa o temeinica meditatie.






In cazurile usoare, necomplicate, se poate apela la urmatoarele tratamente naturiste:- impachetare calda cu infuzie de flori de tei sau soc;- frectii cu otet de menta, salvie sau levantica; - inhalatii cu aburi de infuzie de busuioc sau musetel, urzica sau galbenele; - comprese fierbinti pe piept cu suc de lamaie; - bai fierbinti la picioare cu faina de mustar.
Se pot utiliza urmatoarele amestecuri de plante medicinale:



1. CORTEX CINAMMOMI (scortisoara)- 10 g



FLORES SAMBUCI (flori de soc)- 30 g.



HERBA ORIGANI (sovarv) - 30 g.



HERBA SERPYLLI (cimbrisor) - 10 g.



RADIX GEL (radacina de cerentel) - 20 g.



Se prepara o infuzie dintr-o lingura amestec la o cana de apa, se beau 2-3 cani pe zi, indulcita cu miere.



2. FLORES SAMBUCI (flori de soc) - 20 g.



FLORES TILIAE (flori de tei) - 20 g.



HERBA CENTAURI (tintaura) - 10 g.



HERBA TARAXACI (papadie) - 10 g.



CORTEX SALICIS (coaja de salvie) - 20 g.



STROBULI LUPULI (conuri de hamei) - 20 g.



Se prepara un decoct (prin fierbere 5 minute) dintr-o lingura de amestec la o cana de apa, se beau 2-3 cani pe zi indulcite cu miere



3. FLORES CHAMOMILLAE (flori de musetel) - 20 g.



FLORES SAMBUCI (flori de soc) - 20 g.



FLORES TILIAE (flori de tei) - 20 g.



HERBA ORIGANI (sovarv) - 30 g.



HERBA SERPYLLI (cimbrisor) - 10 g.



3 comentarii:

  1. Te-o prins gripa ,draga mea? :))))))
    Dar sa stii ca cine mananca natural cat mai multe fructe si legume crude tot timpul anului nu numai vara...acela chiar nu face viroze si gripe...parol! (ptiuuuu,sa nu-mi fiu de deochi hahahaha)

    RăspundețiȘtergere
  2. despre prietenie:

    sondaj - maxima sinceritate, va rog!

    http://chrisalida.wordpress.com/2009/03/21/398/

    RăspundețiȘtergere
  3. Elisa draga,nu ne-a prins gripa sau ,cel putin, nu inca.Doar ca ne-a cam luat stranutul pe toti 3 odata.Insa bem mult ceai cu lamaie si mancam mere non stop.Plus alte verdeturi si fructe.
    Si de la mine un:Ptiu , sa nu-ti fie de deochi!!

    RăspundețiȘtergere