marți, 24 august 2010

Zmeur



Toamna trecuta am primit cateva fire de zmeura de la Elisa(cele din poze), din care,dupa iarna grea care a trecut,au supravietuit numai 2.M-am bucurat si pentru atat,mai ales ca nu mai speram sa mai reziste vreunul dupa atata ger.In primavara am mai cumparat un fir din targul de la Calugareni.Firul cumparat in primavara,a si rodit in Iunie,dupa care s-a uscat si a facut o multime de pui pe langa el.
Firele care au reusit sa treaca iarna,vad ca abia acum formeaza fructele,deci mai avem o tura de fructe de degustat.
Se pare ca zmeura,din cate am vazut la mine,abia dupa ce termina de fructificat incepe sa faca pui,iar lastarii care au facut fructe,se usuca si trebuiesc taiati.Acum abia astept sa vad cati pui vor face cele 2 fire primite in toamna.
Dupa tot ceea ce am citit pe net despre zmeura(si redat mai jos) ma felicit ca am adus-o si in gradina mea.Oricum as fi facut-o caci,de mic copil,de cand am inceput sa merg verile la bunicii mei,am fost invatata sa mananc multe fructe.Acum fac o pauza ca am bebe mic si nu am voie,insa ma bucur ca baiatul meu adora fructele,deci cu cat mai multe si mai variate,cu atat mai bine.
Este minunat ca pot avea gradina mea,ca pot avea fructele pe care mi le doresc si,mai ales,ca nu trebuie sa merg la piata pentru asta :)),mai ales pe criza asta.

"Zmeura are proprietati antimicrobiene si anticarcinogene si este o sursa de vitamina C, magneziu, cupru, calciu.
O cura cu zmeura poate valora mai mult decat cateva folii cu medicamente pentru stomac, scaderea nivelului colesterolului crescut, boli de inima, tulburari de tranzit intestinal, afectiuni oculare sau pulmonare, diabet, raceala, obezitate, raguseala.

O portie de zmeura (125 g) are 60 de calorii, un gram de grasimi, 0 mg de colesterol, 0 mg de sodiu, 14 g de carbohidrati, 9 g de fibre, 6 g de zaharuri, un gram de proteine.

Contine, de asemenea, 50% din DZR de vitamina C, 4% din DZR de vitamina A si fier si 2% din DZR de calciu. Pe langa soiul cel mai cunoscut exista si zmeura aurie, de culoarea chihlimbarului sau violet – toate avand acelasi gust.

Zmeura contine un antioxidant numit acid elagic care are un rol foarte important in prevenirea distrugerii membranei celulare si prin neutralizarea radicalilor liberi.

Antocianinele din zmeura ii dau acestui fruct proprietati antioxidante, dar si antimicrobiene, inclusiv abilitatea de a preveni dezvoltarea unor bacterii si ciuperci (de exemplu, Candida albicans care provoaca des infectii vaginale si este una din cauzele sindromului de colon iritabil).


Mai mult, unii cercetatori sustin ca zmeura are potential sa inhibe dezvoltarea celulelor canceroase si a unor tumori in diverse parti ale corpului, inclusiv colon.Profita si congeleaza cat mai multa zmeura. Proprietatile sale se pastreaza foarte bine, chiar si in astfel de conditii.

Atentie!
Zmeura contine oxalati, substante care se gasesc in mod natural in organismul uman, in plante si in animale. Cand cantitatea de oxalati devine prea concentrata, acestia se cristalizeaza provocand probleme de sanatate. Persoanele care au pietre la rinichi sau la fiere netratate trebuie sa evite zmeura. Studii de laborator au dovedit ca oxalatii pot impiedica buna absorbtie a calciului in organism.


Este pacat sa nu ne aplecam privirea asupra unor remedii naturale deosebite, cum ar fi ceaiul din frunze de zmeur. Iata ce efecte are:
Administrat pe cale interna: reglator hormonal puternic, anti-acid, antiseptic intestinal, astringent, cicatrizant, digestiv, diuretic, dezinfectant, hemostatic. Folosit extern, ceaiul din frunze de zmeur este antiseptic, astringent, cicatrizant.

Iata cate indicatii are: dismenoree, sindrom premenstrual, uter fibromatos, chist ovarian, fibrom uterin, noduli mamari, tulburari specifice premenopauzei, hemoragie, hemoragie uterina, pielonefrita, cistita, prostatita, ulcer gastro-duodenal, gastrita, diaree, enterocolita, gastrita hiperacida, ulcer gastric, tuse, raceala, bronsita, afectiuni ale prostatei. De asemenea, compresele cu ceai din frunze de zmeur se pot aplica in tratamentul unor eczeme infectioase, conjuctivita, nevralgii dentare, eruptii tegumentare."
Sursa: CSID

12 comentarii:

  1. ce minunat ca ai zmeura in gradina!
    noi, acasa la tara, avem de vreo 25 de ani - a adus tata cateva fire, apoi s-au inmultit si tot asa... in copilarie mancam fructe pe saturate, iar acum ma bucur ca si ioana mea are fructe toata vara, cat sta acolo. acum doi ani am adus cateva fire de zmeura galbena si anul asta am strans deja o farfurioara de fructe :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga, zmeura pe care ti-am trimis-o este remontanta,la mine sub vie,de acolo am luat,dar la mine a fructificat si in iunie-iulie si acum inca o data.Cat priveste puii ei ,o sa apara ei,de obicei la un fir un pui in anul urmator.
    Eu nu tai ramura decat cand se usuca,adica la primavara,o aplec cu mana si se rupe daca este uscata,daca nu o las acolo.Deci nu taia nimic deocamdata,lasa sa ti se faca mai multe,ea se intinde de la an la an si sper sa ai multa.
    Succes!
    Si inca ceva,asta este tot cu bobul mare si dulce-dulce,parfumata,la fel ca cealalta,despre care am scris eu la soiuri de zmeura.

    RăspundețiȘtergere
  3. vaca-verde,asa este.Si eu sunt fan fructe,dar ma bucur mult pentru copiii mei,la fel ca si tine.Si eu am in plan sa imi iau zmeura galbena.

    Elisa,nu mai stiam de care este,dar ma bucur ca e remontanta.Oricum pana acum a fost prea mica pentru a fructifica.In toamna asta o sa o mut mai la soare ca acum e la semiumbra.Le las sa se faca multe,ca imi place de mor si am vazut ca si lui David la fel.
    Asa o sa fac si eu,nu le mai tai decat primavara pe cele uscate.Multumesc mult inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  4. Zmeura, mama ce bunatati... Imi aduce aminte de drumurile la Campulung :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga mea,de cate ori muti zmeura ea o ia de la'nceput,eu nu o mut decat atunci cand este prea batrana intr-un loc si nu mai imi place ce roade face,altfel o las ca se muta ea si la 5 metri departe,prin pamant.Curios ca de la vecinul de la sud s-a mutat la mine,deci spre nord,asa a facut si cea din gradina,a fugit de soare,deci s-a mutat mai sub meri adica mai la nord.
    Ti-am zis ca a mea,toate soiurile ,nu este in plin soare,ci doar in semiumbra,asa ca in padure,stii???
    Am incercat si eu in primavara trecuta sa plantez pe langa gardul din gradina in plin soare si sa stii ca nu ii merge,nici nu s-a prins toata si nici fructele nu-s mari,deci ai grija ca-i pacat sa nu ma asculti.
    Problema este cand ne luam dupa mai multi sfatuitori nu cred ca iese bina,dar tu fa cum vrei,eu doar ti=am spus ce-ar trebui sa faci fiindca pana la urma eu ti-am trimis aceasta zmeura si mi-ar parea rau sa tot citesc pe aici ca in fiecare an le muti si culegi 3 fructe de pe ele :((((((((((
    Ma intelegi,Victoria?Muuuuaaaahhhh ;) (asta este un sarut pe obraz )

    RăspundețiȘtergere
  6. Asa e Ana Maria,e buna tare :)

    Elisa,multumesc mult de sfaturi.Pe asta de la tine nu o sa o mai mut daca zici ca e bine si la semiumbra.Ma rog,are umbra doar dimineata pana pe la 11.30.Si vad ca ii merge bine.Dar pe cealalta cumparata trebuie sa o mut cu tot cu pui ca s-a razgandit al meu sot si imi mai taie din gradina,iar aia era chiar la intrare,asa ca va ramane pe dinafara daca nu o mut.
    Eu ma iau dupa tine ca doar de la tine este si tu stii cel mai bine ce si cum.
    Te pupam si noi cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  7. Petrecere frumoasa! Sa va traiasca printesa! Sa fie sanatoasa, frumoasa si fericita mereu!

    RăspundețiȘtergere
  8. In primul an asa ma uitam si eu la puiuti: ca la soare!
    Acuma ma doare sufletul ca trebuie sa smulg o gramada, ca s-a laietit peste tot in spatele casei, e de-a dreptul invaziva!
    Si-a mea e tot in semiumbra, dar ii merge foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. multumesc frumos.Chiar a fost frumoasa petrecerea :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Laura,nu-i nimic daca se inmultesc asa,ca mai dam si la altii :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Incearca un sirop fermentat din zmeura,daca ai fructe mai multe.E super.Daca nu stii reteta sa-mi spui,ti-o dau cu drag

    RăspundețiȘtergere