Infloreste din iulie pana in noiembrie. Tuberozele se inmultesc prin bulbi de inlocuire care se gasesc in imediata apropiere a mugurelui florifer, in numar de 1-3 bucati, care, in conditiile unei infloriri mai timpurii, pot fi folositi in cultura urmatoare cu bune rezultate; si prin bulbili care pot atinge chiar 40 bucati pe planta si care, in functie de marime, pot forma bulbi apti pentru inflorire chiar din primul an de cultura. Organele subterane, fiind sensibile la ger, in conditiile tarii noastre, se scot in fiecare toamna, peste iarna se pastreaza in depozite, iar primavara (sfarsitul lui martie, inceputul lunii aprilie), dupa ce se curata bine de radacinile ramase din toamna si de bulbili, se planteaza dupa ce solul s-a incalzit. Distanta optima de plantare este de 20 cm, iar adnacimea de 10 cm. Bulbisorii se planteaza mai des. Dupa plantare se uda mult pana ce apar frunzele, apoi mai putin, dar cu regularitate in tot sezonul de crestere. Nu suporta alcalinitatea. Inflorirea are loc in cca 4 luni de la plantare. Nu infloresc totdeauna in anul urmator.
Florile se recolteaza cand jumatate din florile inflorescentei sunt deschise. Se pot cultiva si ca plante la ghivece, in apartamnte, ca flori taiate in vaza sau buchete. Prefera ghivece cu diametrul de 13-15 cm, la o temperatura de 15-21oC, pentru o buna dezvoltare.
Sursa : Plantesiflori.ro
Tuberozele sint cunoscute pentru capacitatea lor de a induce stari emotionale profunde. Deschizind chakra coroanei, care se afla deasupra capului, imbunatatesc puterile psihice. Tuberozele pot, de asemenea, sa amplifice inspiratia artistica si sa stimuleze creativitatea - de care este responsabila partea stinga a creierului. Ea aduce o stare de liniste atit corpului, cit si mintii. Poate din aceste considerente uleiul esential de tuberoze este atit de scump.
Puteti sa va preparati si singuri propriul parfum de tuberoze utilizind un alt ulei esential pur. Acesta nu va va scuti sa platiti o gramada de bani, dar puteti incerca. Pentru a realiza acest parfum este important sa folositi un ulei purtator cum este cel de migdale sau jojoba. Si uleiurile de iasmina sau trandafiri pot fi folosite. Va fi o combinatie florala minunata!
Sursa : nutritie-sanatoasa.ro
Astea sunt din gradina mea.Miros divin si abia astept sa le inmultesc.Desi nu cred ca voi incerca sa fac ulei esential din ele.ma multumesc sa le admir si sa le miros in gradina.
este floarea mamei mele preferata! Superbe sunt!
RăspundețiȘtergereSunt superbe! Și mie îmi plac foarte mult tuberozele!
RăspundețiȘtergereFoarte frumoase flori! Ai o gradina minunata Victoria!
RăspundețiȘtergereBuna Victoria! Am si eu tuberoze;sunt, alaturi de trandafiri pe locul 1 in topul preferintelor mele.Te sfatuiesc ca la plantare sa pui un pumn de nisip fin la fiecare bulb plantat.Bulbilii eu i-am plantatat pe randuri;am facut santulete cam de 10cm adancim, am pus in sant pamant de flori amestecat cu nisip;am infipt bulbilii in acest amestec apoi am acoperit cu pamantul din gradina.Tuberozele iubesc apa dar in exces duce la putrezirea bulbilor.
RăspundețiȘtergereTe pup, Sofia
cu adevarat regine printre flori!
RăspundețiȘtergerete invidiez! :)
imi poti spune, te rog, cum se numesc florile din jurul lor? am avut in anii trecuti dar le-am pierdut samanta si imi doresc f mult sa le am din nou dar nu le pot cauta dupa denumire pt ca nu o stiu :(. Multumesc!
Ana,si mie imi plac mult.
RăspundețiȘtergereMarilena,asa este,si miros extraordinar.
April,multumesc.
Sofia,de cum le-am vazut si mirosit au devenit preferatele mele si tot alaturi de trandafiri.Asa voi face,multumesc mult de sfaturi.
Anonim(nu imi place deloc apelativul asta) florile de langa sunt Mirabilis Jalapa,sau noptite,sau Buna dimineata.