Ieri,dupa somnul de pranz,pe la ora 15.00, am iesit la plimbare.Si,daca tot am iesit,am luat si o punga in care am cules flori de salcam.Asta pentru ca am aflat ca sunt foarte bune.
Iata ce am gasit pe site-ul formula-as.ro despre florile de salcam:
"Salcamul
(Robinia pseudoacaccia)
Florile sale dulci si parfumate sunt locul favorit de intalnire al albinelor, care il prefera intre toti copacii de la noi. Apar chiar acum, la inceputul lui mai, si vor inflori in zonele de munte pana in iunie. Se culeg doar din crangurile tinere, unde statura copacilor este mica. Se culeg florile de salcam, cu tot cu ciorchinele pe care sunt dispuse, insa fara frunze, care se recolteaza si se usuca separat. Acesti ciorchini, la fel ca si cei de soc, se usuca doar la soare, altfel petalele se brunifica, fermenteaza si isi pierd toate proprietatile terapeutice. Dupa uscare, florile de salcam se pastreaza in saci de hartie si se utilizeaza in termen de maximum 2 ani.
Virtutile vindecatoare
ale florilor de salcam
Gastrita, ulcer gastric si duodenal - pulberea de flori maruntite se administreaza pe stomacul gol, de 4-6 ori pe zi. Tratamentul se face vreme de minimum o luna, putandu-se relua ori de cate ori este nevoie. Florile de salcam au efecte anti-acide si calmante gastrice. Studii in curs de derulare indica faptul ca florile de salcam actioneaza si la nivelul sistemului nervos central, reducand raspunsul organismului la starile de stres psihic, ceea ce ar explica si mai bine efectele benefice ale acestei plante in gastrita ce apare la persoanele suprasolicitate psihic ori care au probleme de echilibru emotional.
Migrena - se consuma infuzia combinata, cate un litru pe zi, indulcita cu miere. Florile de salcam reduc excitabilitatea nervoasa, fiind foarte utile in cefaleele si in starile de greata ce se agraveaza la stimulii sonori si auditivi. La persoanele la care durerile de cap si fenomenele conexe apar pe fond de oboseala psihica, se recomanda cure de cate 4 saptamani, in care se consuma infuzie combinata de flori de salcam si de tei, in proportii egale. Pe timpul curei este bine sa va rezervati mai mult timp pentru somn, aceasta combinatie de flori ajutand sistemul nervos sa se refaca prin odihna si prin relaxare.
Regurgitatii acide - se administreaza la 10-15 minute dupa fiecare masa cate o lingura rasa din combinatia in proportii egale de pulberi de flori si frunze de salcam si de frunze de zmeur. Ambele plante au efecte anti-acide si antispastice, ajutand la controlul fenomenului regurgitarii.
Candidoza bucala si digestiva - se consuma pe timpul unei zile infuzia combinata obtinuta din 6 lingurite de flori si frunze de salcam. Are efecte antimicotice si ajuta in timp la reglarea aciditatii organismului (element important in tinerea sub control a candidozei).
Tuse - in timpul acceselor de tuse se bea infuzie calda de flori de salcam. In cazurile de tuse cronica se consuma zilnic un litru de infuzie combinata de salcam indulcita cu miere. Este un excelent adjuvant si in bronsita sau astm, avand proprietati emoliente, anti-iritative si expectorante.
Constipatie - se consuma zilnic, dimineata, 3 linguri de flori proaspete de salcam pisate si amestecate cu miere. Este un tratament de sezon bland, dar cu efecte puternice, fiind recomandat mai ales femeilor si copiilor.
Trei utilizari externe ale florilor de salcam
Arsuri usoare si medii - se zdrobesc florile de salcam si se aplica direct pe locul afectat, vreme de doua ore, dupa care se lasa pielea la aer sa se zvante si, eventual, tratamentul se reia. Au efecte calmante rapide si, important, favorizeaza o vindecare estetica.
Candidoza vaginala - se face o infuzie combinata concentrata (3 linguri la cana) de flori si frunze de salcam. Cu acest preparat se fac irigatii vaginale in fiecare dimineata, lichidul fiind tinut in vagin minimum 7 minute, inainte de a fi eliminat. Este un tratament excelent in aceasta afectiune, pentru ca, pe langa faptul ca are efecte antimicotice puternice, salcamul nu distruge flora normala, putand fi folosit zilnic, pe termene lungi.
Insomnie la copiii mici - se fac bai calde in care se adauga infuzie combinata concentrata (10 linguri la litru) de flori de salcam. Are efecte somnifere, calmeaza nervozitatea si - spune medicina populara - cheama visele frumoase la copii.
Precautii si contraindicatii
la tratamentul cu flori de salcam
Cu exceptia cazurilor de alergie, nu sunt cunoscute contraindicatii sau reactii adverse la tratamentele cu flori de salcam.
Cum preparam si cum administram florile
prezentate in acest articol:
1. Pulberea
Se obtine prin macinarea cat mai fina cu rasnita electrica de cafea a florilor (si eventual a frunzelor). Depozitarea pulberii obtinute astfel se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece substantele volatile se evapora rapid). De regula, se administreaza de 4 ori pe zi, cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.
2. Tinctura
Se pun intr-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de flori peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa sa macereze vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu de patru ori pe zi, cate o lingurita, diluata in apa.
3. Infuzia fierbinte
Intr-o cana de apa clocotita se pune o lingurita de flori, dupa care cana se acopera si se lasa la infuzat vreme de 10-15 minute. Se filtreaza. Se bea ceaiul cat mai cald posibil si, eventual, indulcit cu miere. Efectele terapeutice sunt mult diminuate la infuzia fierbinte, in urma oparirii plantei (unele principii active se distrug), dar datorita efectului termic, este amplificata actiunea antispastica, bronhodilatatoare sau sudorifica. Totusi, de cele mai multe ori, este preferata in tratament infuzia combinata, care are efecte terapeutice mult mai ample.
4. Infuzia combinata
Se pun 3-4 linguri de planta maruntita la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai. "
Ilie Tudor
Urmeaza sa descopar daca gasesc prin imprejurimi si soc,pentru ca si acesta este foarte bun.
interesant
RăspundețiȘtergere