"Pastreaza-ti visele vii.Intelege ca pentru a realiza ceva trebuie sa ai credinta si incredere in tine , viziune , munca , determinare si daruire.Aminteste-ti ca toate lucrurile sunt posibile pentru cei care cred." (Gail Devers)
marți, 4 mai 2010
Fasolea verde
".........este consumata sub forma de salata, sau servita ca garnitura lânga carne.
Glucidele si clorofila pe care le contine confera organismului vigoare; este un aliment foarte indicat în alimentatia convalescentilor si a persoanelor astenice.
Inzestrata cu proprietati diuretice, ea are o actiune favorabila în edeme, în retentia de apa, în reumatism si în guta.
Ca si banana, fasolea verde contine folati foarte usor asimilabili de catre organism, vitali, între altele, creierului.
Fasolea verde este foarte bogata în fibre vegetale care, asa cum am expus la începutul lucrarii, împiedica absorbtia zaharurilor si reduc secretia de insulina. Fasolea verde este cunoscuta si sub denumirea de „ mâncator de zahar", puterile sale hipoglicemiante fiind reale.
Cresterile frecvente de insulina faciliteaza depunerea glucidelor sub forma de trigliceride; evitând acest proces, fasolea verde combate obezitatea, fapt care o recomanda, fireste, într-o cura de slabire.
Mâncati fasole verde în fiecare zi daca e posibil!
Consumati-o sub forma de salata, chiar în salate combinate. Daca trebuie sa o fierbeti, procedati asa cum este indicat la începutul acestei lucrari. Folositi-o în ciorbe. Este o leguma extrem de sanatosa!
Profitati de sucul de pastai verzi, care este eficient împotriva bolilor pe care le vedem în jurul nostru. In cazul diabetului, se impune o anumita rezerva, sucul necontinând fibre vegetale. Unii autori îi reproseaza legumei continutul sau de acid oxalic, desi proportia acestuia în fasole este foarte redusa." (sursa retete-online.ro )
"Stiai ca poti acoperi 122% din necesarul de vitamina K doar cu o cana de fasole verde? Iar aceasta vitamina este importanta in mentinerea rezistentei oaselor deoarece activeaza osteocalcinul, principala proteina non-colagena din oase, care “sudeaza” moleculele de calciu in interiorul osului. Prin urmare, daca nu exista suficienta vitamina K, nivelul de osteocalcin va fi inadecvat, iar procesul de mineralizare a oaselor va fi afectat negativ.
Protectie cardiovasculara
In ceea ce priveste prevenirea aterosclerozei si a bolilor de inima de origine diabetica putine alimente se compara cu fasolea verde. Vitaminele A si C au actiune antioxidanta, ajuta la reducerea nivelului de radicali liberi din organism si previn oxidarea colesterolului: colesterolul oxidat se depune pe peretii vaselor de sange si poate cauza blocarea arterelor sau infarctul de miocard. Consumand 200 g de fasole iti asiguri 16,6% din necesarul de vitamina A si 20% din cel de vitamina C.
La prevenirea aparitiei bolilor cardiovasculare ajuta si magneziul si potasiul care, actionand impreuna, scad tensiunea arteriala.
Actiune antiinflamatoare
Beta-carotenul si vitamina C au efecte antiinflamatoare puternice si sunt indispensabile unui sistem imunitar sanatos. Iata de ce fasolea verde este de ajutor atat in cazul afectiunilor in care inflamatia joaca un rol major (astm, osteoartrita, artrita reumatoida), cat si in diverse maladii infectioase: raceala, gripa, amigdalita, otita etc. Aceasta leguma este o sursa buna si de riboflavin, o substanta care a demonstrat ca reduce frecventa atacurilor de migrena la persoanele care sufera de asa ceva.
Mai multa energie
Se pare ca Popeye Marinarul s-a inselat cand si-a ales sursa de putere: fasolea verde contine aproape de doua ori mai mult fier decat spanacul. Acest mineral este important in special pentru femeile aflate la varsta procrearii, care, din cauza pierderilor de fier din timpul sangerarilor menstruale, sunt mai expuse riscului de a suferi de anemie feripriva. Fierul este un component al hemoglobinei, care transporta oxigenul de la plamani in toate celulele organismului, fiind in acelasi timp un element-cheie in procesul de producere a energiei si in metabolism. Femeile insarcinate si cele care alapteaza, precum si copiii si adolescentii au nevoie de un surplus de fier. Cu 200 g fasole acoperim 10,7% din necesarul zilnic de fier.
Previne cancerul de colon
Gratie acelorasi elemente (beta-carotenul si vitamina C), fasolea verde este unul dintre alimentele pe care cercetatorii le amintesc ca avand rol de prevenire in aparitia cancerului de colon. Acestea protejeaza celulele colonului de actiunea distrugatoare a radicalilor liberi, iar folatii pe care ii contine aceasta planta leguminoasa previn distrugerea moleculelor ADN si mutatiile in structura celulelor colonului. Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma alimente bogate in vitamina C, beta-caroten si folati au un risc mult mai mic de a suferi de cancer de colon.
Memorie mai buna
Tiamina (vitamina B1) participa la reactiile enzimatice care produc energie si joaca un rol important in stimularea functiilor cognitive. Asta deoarece tiamina este utilizata la sinteza acetilcolinei, un neurotransmitator esential pentru memorie si a carui lipsa a fost legata de aparitia senilitatii (boala Alzheimer). Nu uita, ca, data viitoare cand mergi la piata, sa adaugi fasolea verde pe lista de cumparaturi.
(sursa-nutritie-sanatoasa.ro)
Eu am semanat fasole verde la metru si normala,care se urca pe arac,si fasole galbena fideluta si grasa care sunt pitice.Mai am puse si cateva seminte de fasole galbena grasa urcatoare.
Toate au inceput sa rasara si deja trebuie sa intru la ele sa le plivesc ca au aparut cateva buruieni ici-colo,ca le ud la 2 zile din cauza ca este foarte cald si mai bate si vantul si se usuca pamantul repede.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Uite ca nu stiam despre fasolea pastai ca-i atat de grozava,o sa o mancam si noi anul asta mai "a la dente" asa doar oparita nitel,eu oricum nu o fierb pana se face fleasca :)
RăspundețiȘtergereCum fasole la metru?
Drept sa iti spun,nici eu nu stiam pana nu am dat search pe Google :))
RăspundețiȘtergereAsa ca m-am gandit ca e posibil sa mai fie si altii care nu stiu,si am postat.Vad ca am facut bine.
Fasole la metru,adica fasole fideluta care creste lunga de aproape 1 m pastaia :))
Nici eu nu am avut pana acum.Am primit semintele de la o vecina.In toamna iti trimit si tie daca vrei.Cica e foarte gustoasa.
A...da,stiu,are cumva boabele mici si negre?Am avut de la tatal meu ,era ca o curiozitate insa asta de care zic eu facea pastai cu ate,adica daca lasam sa creasca mai mult de 20 cm se intarea pastaia si nu o mai puteam folosi,dar probabil trebuie multa apa si nu in soare direct.Stiu ca este urcatoare.
RăspundețiȘtergereSemintele alea le mai am si acum insa nu cred ca mai incoltesc.Daca as avea mai mult loc as pune si eu asa de frumusete,de curiozitatea celor care privesc insa nu pentru mancare.
Sa vezi,draga Victoria,cati dovlecei am acum prin sac,prin locuri in care am pus semintele incoltite numai sa nu le arunc si acum nu le gasesc loc si trebuiesc rariti ,deci bucura-te ca tu macar nu ai probleme de spatiu.
Sa ai noroc de tot ce muncestoi si bucurie pe masura.Te pup :)
Aia e fasolea.Acum nu stiu daca face ate sau nu,o sa vad eu.Oricum o ud foarte mult.Pun furtunul pe ea la fiecare 2 zile.Ieri dupa-masa am dat cu sapa prin toate legumele sa afanez pamantul si sa mai plivesc putin,iar acum sper la o ploaie buna.
RăspundețiȘtergereSi eu am pus dovlecei ca ne plac foarte mult.Am pus cateva cuiburi si din cei la metru.Sper sa iasa toti de data asta,nu doar un cuib ca anul trecut.Si vreau sa mai pun o serie ,daca nu Sambata, atunci saptamana viitoare.Ca sa avem si mai tarziu.ca anul trecut i-am semanat pe toti odata si s-au terminat toti odata pe la sfarsitul lui August.Asa, sper sa am pana mai in toamna.
Ai putea sa pui fasole din asta chiar langa gard,ca e de sarma si se urca pe el.Eu as fi facut asa,dar au avut grija primii proprietari sa umple de jur imprejur cu duzi,de nu prea pot pune nimic.Am pus doar dovleceii la metru si niste pepeni galbeni pe unde am avut loc ca sa se catere,sa nu stea pe pamant.
Da,deocamdata e bine ca am spatiu mult.daca ne-o ajuta Dumnezeu sa ne facem casuta la anul atunci ne vom restrange cu gradina de legume pe 300 m2.dar voi fi fericita ca voi avea casuta mea,iar gradina va fi destula.Macar sa am eu timp sa ma ocup asa cum trebuie de ea.
Multumesc frumos,asemena iti doresc si eu.