miercuri, 17 februarie 2010

Spanacul






Spanacul este o alta leguma pe care eu si sotul meu o iubim.
Spanacul este o planta legumicola foarte valoroasa datorita continutului ridicat in substante nutritive - saruri de fier, calciu, vitamina C - precum si faptului ca se poate consuma intr-o perioada cand lipsesc alte legume.

Semanatul din toamna se poate incepe din august pentru productia de toamna, iar pentru cea din primavara, spanacul se seamana in septembrie-octombrie.
Semanatul de primavara se face cat mai devreme, in martie - inceputul lui aprilie.
Se seamana la 20-25 cm intre randuri si 2-4 cm adancime.

Recoltarea se poate incepe cand plantele au 5-6 frunze de 10-12 cm si se face fie prin ruperea frunzelor de la exteriorul rozetei, fie taindu-se rozeta cu frunze de la baza.
Se uda frecvent in caz de seceta,deoarece spanacul iubeste apa.In lipsa acesteia,isi incetineste cresterea si se ingalbeneste.

Eu am semanat si anul trecut spanac.De fapt am avut inca din toamna lui 2008 o parcela samanata,apoi am mai semanat din nou in Martie 2009.
Anul asta,daca se topeste zapada iar pamantul nu va fi foarte ud,voi semana chiar de la sfarsitul acestei luni.Semintele de spanac sunt rezistente la frig,asa ca nu va fi o problema.Cu cat mai devreme ,cu atat mai bine.

"Spanacul este recomandat, înainte de toate, convalescentilor, astenicilor, copiilor, rahiticilor, persoanelor în vârsta, femeilor însarcinate. Acestea din urma au nevoie de acid folic care participa, între altele, la procesul de regenerare a epidermei. El este indispensabil în cicatrizarea ranilor.
în afara de faptul ca stimuleaza intestinul în actiunea sa de evacuare, spanacul „razuieste" usor deseurile alimentare de pe peretii intestinali, ducând la cresterea masei de materii fecale.
Consumat cu regularitate, spanacul contribuie la obtinerea unui par frumos, datorita sulfului prezent în compozitia sa.


Exista totusi o umbra în acest tablou: nu oricine poate face o cura de spanac. Persoanele cu afectuni hepatice si reumatice, cei cu litiaza trebuie sa-l consume cu moderatie, din cauza acidului oxalic pe care îl contine. Persoanele constrânse sa tina un regim strict, fara sare, îl vor elimina total din alimentatie.

Prin fierbere, spanacul pierde majoritatea principiilor sale active. Nu este recomandabila nici chiar o fierbere pe abur sau înabusita. Daca dorim sa ne bucuram de toate calitatile sale, trebuie sa îl consumam crud si proaspat.
Cura cu suc de spanac reechilibreaza si fortifica organismul; este o pavaza împotriva anemiei, depresiei nervoase si oboselii.
Sucul de spanac se poate combina în parti egale cu cel de morcov, de creson sau de telina.

Spanacul, chiar bogat în fier, nu contine acest element în proportie mai mare decât alte vegetale, însa, în spanac, fierul se combina cu alte substante de prima importanta: acid folie , multa vitamina B12 , care , asociata cu acidul folie, duce la cresterea numarului de globule rosii în sânge. Clorofila , în combinatie cu fierul , regenereaza sângele si îi creste continutul de hemoglobina. Iodul se dovedeste foarte util în combaterea bolilor de piele , a tuberculozei si în întarirea imunitatii naturale a organismului."(retete-online.com)

2 comentarii:

  1. Şi mie îmi place mult să văd cum cresc plantele, pe care le-am semănat... cine înţelege glasul naturii, semnele şi frumuseţea... a înţeles ce înseamnă viaţa şi este un om fericit.
    Mult spor la munca!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este.Ai dreptate.Multumesc,la fel si tie.

    RăspundețiȘtergere