joi, 4 februarie 2010

Lamaiul meu






Acesta este lamaiul meu.L-am obtinut din samanta , pusa in pamant acum aproximativ 7 ani.
A trecut prin multe saracul de el.Acum vreo 3 ani,cand stateam in Bucuresti,intr-un apartament la etajul 8,am instalat aerul conditionat si,pentru ca era in toiul verii si nu am reusit sa gasim decat niste amatori,mi-au pus ventilatorul in balcon,unde tineam florile,si mi-au spus ca nu este nici o problema,ca nu se va intampla nimic.
Avand in vedere ca in casa intra aer rece,din ventilator iesea aer cald(asta am vazut eu mai tarziu,ca doar nu ma pricepeam la aparate de aer conditionat).In 2 zile mi s-au uscat aproape toate florile,inclusiv lamaiul,care arata saracul ca dupa razboi.Nu mai avea nici o frunza.Era numai o tulpina goala.
Dupa nenumarate telefoane,rugaminti si,mai apoi, amenintari(din partea noastra),au binevoit sa vina si sa mute ventilatorul pe peretele exterior.
Din fericire,lamaiul meu si-a revenit pana in toamna,dar tulpina principala a trebuit sa o tai de la jumatate.
Mai apoi,mutandu-ne la curte,a prins iarna 2008-2009 in bucatarie,langa usa(ca nu aveam alt loc) si,din nou, i-au cazut toate frunzele.de data asta de frig.Din fericire,in primavara,cand l-am scos afara, si-a revenit din nou.
Deci,pot sa spun ca lamaiul meu este un luptator.
Asa ca,anul acesta vreau sa il altoiesc.Eu.Singura.Am cautat si am citit pe net despre diferitele metode de altoire,pana am gasit pe cineva care a explicat cu lux de amanunte si cu poze,pas cu pas,cum se face altoirea in T.Mi se pare ca este cea mai usoara metoda.Pentru cei interesati,puteti vedea metoda aici: http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=10161&postdays=0&postorder=asc&start=0

Un lucru pe care nu l-am facut niciodata,a fost sa folosesc fertilizator.De fapt aproape niciodata , caci imi aduc aminte ca i-am pus o data fertilizator sub forma de granule. Deci va trebui sa cumpar neaparat si sa incep sa il folosesc.
In gradinamea.ro scrie asa:
Tratarea cu fertilizator. Lamaii trebuie tratati cu o substanta fertilizatoare care se amesteca in apa, si care trebuie folosita in perioada de crestere, o data la trei udari. Este recomandat sa aplicati si o substanta care incurajeaza dezvoltarea foliajului, de trei ori pe toata perioada de crestere. In fiecare primavara lamaiul trebuie sa primeasca un "tonic" compus din saruri si minerale esentiale, care pot fi gasite la magazinele de specialitate. Citricele sufera din cand in cand de deficienta de magneziu, care duca la ingalbenirea frunzelor, mai ales a nervurilor.
Deci neaparat trebuie sa ma conformez.Tot pe acest site,am citit ca citricelor le trebuie un fertilizator care sa contina fier, mangan si zinc.
Despre udare zice ca se face abia cand pamantul este uscat,si se uda pana cand pamantul se imbiba bine cu apa.Asta am facut-o de fiecare data.
In cazul in care pamantul se usuca prea tare,se uda cu cate putina apa chiar langa tulpina,incet,pana se imbiba pamantul bine cu apa.Altfel riscam ca apa sa se scurga prea repede in tavita ,iar radacinile sa ramana tot uscate.
Toamna,cand se aduce ghiveciul in casa,se spala frunzele citricelor cu un amestec de apa si putin sapun,pentru a indeparta eventualii daunatori care , in casa , pot face pagube mari.
Eu nu am spalat frunzele decat cu apa.Nu stiam de sapun si,din fericire,nu am avut probleme din punctul asta de vedere.
Cand voi altoi lamaiul,voi face poze pas cu pas si voi posta tot procedeul.Iar,mai apoi,reusita.............sau esecul(sper sa nu :) )

2 comentarii:

  1. I-TI DORESC SA AI SUCCES CU ALTOIREA LAMIIULU,CA NU E SATISFACTIE MAI MARE CA ATUNCI CIND CULEGI DIN POMUL CRESCUT DE TINE.
    VIRSTA IDEALA A ALTOIRII E UN PIC MAI MICA DE 7 ANI, ACU CE SA ZIC VEZI SI TU, DACA ARE TULPINA DE GROSIMEA UNUI DEGET( cea ideala e de grosimea unui creion)S-AR PUTEA SA-TI REUSEASCA.
    NU UITA DUPA INSERTAREA MUGURELUI IN T SA- LAGI BINE CU RAFIE SI SA-I PUI O PASTA PROTECTOARE.
    STI CA ALTOIREA SE FACE CIND INCEPE SEVA SA CIRCULE? ADICA IN PRIMAVARA CIND E CALDUT SI TOTI POMISORII REVIN LA VIATA.
    DACA NUTI IESE NU TE DESCURAJA, CONTINUA SI NU UITA SA-I TAI LASTARII DERPTI SI LUNGI CARE IES, ASTIA IAU DIN FORTA.
    PAI SUCCES SI AM SA URMARESC SI EU LAMIIUL TAU INDEAPROAPE.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult.Asa este,abia astept sa mananc lamai din lamaiul crescut de mine.
    Mai ales ca am avut atata rabdare cu el.
    Da,stiu ca se face in primavara si multumesc de sfaturi.Sunt binevenite.
    In nici un caz nu voi renunta.

    RăspundețiȘtergere