vineri, 5 februarie 2010

Smochinul




Am smochin.
Deocamdata spun la singular,pentru ca cel mare,din galeata,nu da semne ca ar face ceva.Pe acesta mi l-a adus un vecin din gradina din fata blocului.L-am rugat eu,doar ca am crezut ca imi va aduce un pui si nu unul asa de mare.Sper sa se prinda.Deocamdata nu pare uscat dar,arata ciudat,mai ales ca a rupt crengile scurt si din tulpinile astea lemnoase nu stiu daca vor mai da lastari.Eu sper totusi.
Pe cel mic,l-am primit de la prietena mea Mira,impreuna cu un altul care s-a uscat.Acesta insa,a facut radacini in apa,si i-au dat si 2 frunzulite.L-am tinut in apa cam o luna.Mai avea radacini , caci a fost crescut din radacina unui smochin mai mare.
Dupa o luna de stat in apa(ca asa m-a invatat Mira),l-am pus in pamant in ghiveci.
Din fericire,ii merge excelent si,dupa cum se vede,creste frumos si se inverzeste pe zi ce trece.
Iata ce am citit despre smochini pe net:

Smochinele contin potasiu, mineral care ajuta la controlarea presiunii sanguine.
Smochinele sunt o sursa foarte buna de fibre dietetice. Fibrele si alimentele bogate in fibre pot avea un efect pozitiv asupra dietei pentru slabit. Potrivit unui studiu, femeile cresc cantitatea de fibre cu ajutorul suplimentelor insa scad seminificativ producerea de energia, iar senzatia de satietate nu se schimba. Smochinele ca si alte alimente bogate in fibre pot fi de mare ajutor in dieta persoanala.

Frunzele de smochin au proprietati antidiabetice, putand reduce cantitatea de insulina necesara unei persoane care sufera de diabet si care a trecut la tratamentul de insulina injectabila. Potrivit, unui studiu lichidul extras din frunzele de smochin trebuie consumat dimineata.

Smochinele sunt bogate in calciu, mineral cu multiple functiuni printre care si imbunatatirea densitatii oaselor. De asemenea, datorita continutului de potasiu smochinele sunt de mare ajutor si in scaderea pierderii de calciu prin urina, cauzata de diete bogata in sare.
1 pahar cu smochine (226 grame) are 167,83 de calorii.
Majoritatea smochinelor sunt uscate prin expunerea la soare sau prin expunerea la un proces artificial, rezultand un fruct dulce si hranitor de care va puteti bucura tot anul.
Ca fructe proaspete smochinele sunt usor perisabile, aceastea putand fi culese cu cel mult 1-2 zile inainte de a fi conumate. Daca aveti posibilitatea sa consumati smochine proaspete trebuie sa va uitati saa aiba o culoare intensa, vie, sa fie rotunde si fragede dar nu foarte moi. De asemenea acestea ar trebui sa aiba coaja ferma si fara julituri.

Mirosul smochinelor, de asemenea, va poate ajuta sa identificati prospetimea si gustul fructului. Aceastea ar trebui sa aiba un miros usor dulce si nu acrisor deoarece indica faptul ca fructul este stricat.

Smochinele coapte ar trebui pastrate in frigider unde pot sta proaspete pentru cel mult 2 zile. Deoarece sunt extrem de delicate si se strica foarte usor acestea ar trebui asezate pe o farfurie pe care a fost asezata o coala de hartie. De asemenea, este indicat ca smochinele sa fie acoperite pentru a nu se usca. Daca ati cules smochine care nu sunt coapte in intregine trebuie tinute pe o farfurie, la temperatura camerei dar fara sa fie expuse direct la soare.

Smochinele proaspete pot fi consumate numai cateva zile.Uscate, acestea pot fi consumate timp de cateva luni, dar trebuie tinute la intuneric, intr-un loc racoros sau pe o farfurie in frigider.

(Sursa-www.topsanatate.ro)

M-as bucura daca cei care citesc aceasta postare si stiu si alte metode de conservare(si de preparare) a smochinelor ne vor impartasi si noua din experienta lor.
Eu , pana acum , nu am avut ocazia sa experimentez.Dar , pana voi avea smochine in gradina mea , as vrea sa cunosc cat mai multe despre pastrarea , conservarea si prepararea acestor fructe minunate.


LATER EDIT

Asa arata smochinii azi,10 Februarie 2010


6 comentarii:

  1. Eu le fac dulceata si caramelate. Dac intri la mine pe blog, ai sa gasesti retetele. Cele caramelate in Italia se maninca cu feliute de brinza uscata.
    Am sa incerc in acest an sa fac smochine uscate, sper ca voi reusi, asta daca ma va ajuta soarele...
    O zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am pe blog rețetă de dulceață bună de smochine, de fapt e simplu, poți face orice fel de gem /dulceață din smochine și merg de minune în combinație cu coajă de lămâie/portocală cum făceai tu. Eu le pun și cu zahar în straturi la borcan, după 2 luni sunt confiate. Cu dulceața de smochine întregi e și mai ușor, pui zahar peste ele și dai la cuptor până când rămâne sirop atâta cât vrei, sau faci sirop separat și dai la cuptor fără să amesteci în cratiță. Smochinele rămân întregi și dulceața iese minunată. Smochinul din fața blocului nu are de ce să nu se prindă dacă a fost plantat cum trebuie. Crengile chiar se tund toamna, mulți taie din ele zdravăn, apoi primăvara din ele rezultă crenguțe noi care fac multe fructe. Eu am un tufiș mare, nu îi învelesc și nici nu i-am mai tuns în fiecare an și am fost foarte mulțumită. Totuși, la câțiva ani e bine să-i tunzi, în rest, doar curățați de uscături. La părinții mei smochinii erau mereu protejați iarna cu folie și cozi de porumb, ei bine, cum a dat o brumă în toamnă imediat au degerat! În schimb, ai mei s-au făcut cât casa și au rezistat la -25 de grade. Chiar sunt curioasă după iarna asta geroasă cum vor fi...
    Tu ești bine cu burtica, da? Te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult Daniela.Voi intra,desigur,ca sa imi notez.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult pentru idei si sfaturi Marilena.Imi sunt de mare folos.
    Burtica este foarte bine,multumesc.Creste. :)
    O zi buna iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi plac experimentele astea ilustrate! Nici nu stiam se poate planta pe la noi...

    RăspundețiȘtergere
  6. Si mie,desi nu am prea multe experimente pana acum.Dar in curand voi ajunge acasa la mine si ma apuc de experimentat.
    Sigur ca se poate si,dupa ce vreo 2 ani il protejez de ger iarna,il voi lasa liber.Multa lume face asa si are smochine vara.

    RăspundețiȘtergere