sâmbătă, 13 februarie 2010

Salata














Pentru ca tot am inceput sa scriu despre primele legume pe care le semanam primavara,voi continua cu salata verde,care este nelipsita de pe mesele noastre.Sunt convinsa ca sunt foarte putini oameni care nu agreeaza salata.
Noi o mancam tot timpul.In ciorbe,salate si sandwich-uri.
Anul trecut,in primavara, am avut salata semanata inca din toamna lui 2008, dar,din pacate,nu am protejat-o cu nimic.Dupa ce aproape toata iarna fusese blanda,m-am trezit ca in Februarie au fost cateva zile de ger,alternate cu zile mai calde,care mi-au stricat aproape toata salata semanata si care crescuse deja cativa centimetri.
Am ramas doar cu cateva fire verzi si mai multe rosii crete.
Deci,daca semanati salata in toamna,trebuie neaparat protejata cu un strat de frunze uscate, paie sau gunoi de grajd paios pentru a proteja cultura de gerurile din timpul iernii.
Mie mi-a placut foarte mult salata creata rosie.Sotului meu....nu.
Deci,in luna Martie,am repicat cele cateva fire de salata ramase pe o parcela unde am maruntit pamantul bine si le-am udat cam la 2-3 zile.
In solar,am semanat din nou,tot la inceputul lui Martie alte seminte.Am avut trei feluri de salata intre care,bineinteles,si salata rosie.Pe care am mancat-o eu cu David si restul familionului(socrii mei,cumnatii si cumnatele).
Deoarece nu am avut chiar de la inceput pompa la put,am fost nevoita sa ud cu galeata,ceea ce a fost destul de greu.Insa in luna Mai am avut si pompa mult asteptata,asa ca totul a decurs mult mai usor.Mai ales ca salata are nevoie si de foarte multa apa.
Asa ca,va sfatuiesc ,daca vreti sa aveti legume frumoase in gradina,e musai sa aveti o sursa de apa dotata cu pompa sau hidrofor.Asta usureaza foarte mult munca si scurteaza la sfert timpul dedicat udarii.Nu mai vorbesc de disparitia riscului de a face discopatie. :)
Deci,putem cultiva salata prin rasad,sau direct in gradina.Eu prefer rasadul,ca sa am salata mai devreme.
Salata iubeste ingrasamantul natural.Asa ca,daca aveti de unde procura,este foarte indicat sa se ingrase pamantul cu gunoi de grajd,inainte de plantarea rasadului la locul definitiv,sau cel mai bine ar fi inca din toamna,cand se ara pamantul.
Pentru a avea salata la sfarsitul primaverii,semanatul se face in Februarie-Martie.Semintele de salata sunt destul de rezistente la ger,asa ca nu sunt probleme daca va mai da vreun inghet noaptea.
Iar daca vreti salata in toamna,trebuie sa o semanati in luna August,la inceput.
Daca este cultivata prin rasad,salata va face capatani mai mari.

Semanatul se face in randuri la distanta de 20-25 cm unele de altele si la o adancime de 1,5 - 2 cm.Cand rasadul are 5-6 frunze,se planteaza la locul definitiv la distante cam de 20/20 cm si se uda bine.
Eu am semanat salata la inceputul lui martie in solar,am repicat-o dupa 30 zile si am mancat salata din gradina incepand cu luna Mai pana la sfarsitul lui Iunie.
Un lucru pe care anul trecut nu l-am facut foarte bine,a fost sa seman la intervale de cate 2 saptamani,mai putine seminte pentru a avea o recolta esalonata si pe care sa o putem consuma in timp util.
Eu am semanat de 2 ori.O data la inceputul lui Martie si o data la sfarsit,si am pus prea multe seminte.Asa ca,o gramada dintre salatele mele au inflorit si au facut seminte,inainte sa apuc sa le folosesc.Norocul meu a fost ca mai veneau rudele pe la noi si le dadeam cate 1-2 sacose pline cu salata,ca era pacat de ea.
Deci,anul acesta,voi semana incepand cu 21 Februarie din 2 in 2 saptamani pana la sfarsitul lui Martie si voi micsora cantitatea de seminte semanate o data.Mai ales ca si spatiul va fi mai mic decat anul trecut(300 m2 fata de 750 m2 anul trecut)asa ca va trebui sa il exploatez la maximum.

2 comentarii:

  1. Am o intrebare...doar ce am vizitat pe cineva si m-a servit cu ...griu incoltit. Mi-ar place sa stiu o metoda sa il seman acasa in ghivece...Ai cumva ceva instructiuni pentru asa ceva. Se pare ca e foarte sanatos si cum organismul asta dupa o anumita virsta nu mai vrea sa functioneze calumea...mi-ar fi folositor sa fac o cura de asa ceva. Daca il cumpar de la magazin , costa 2 dolari o mina de iarba.
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai ce v-am raspuns intr-o postare separata, doamna.Cu mare drag.
    O zi frumoasa va doresc.

    RăspundețiȘtergere