miercuri, 3 iunie 2009

Jeleu de prune verzi



Pentru ca furtuna a rupt 2 crengi mari ale unuia din prunii din fata casei,m-am gandit ca din prunele de pe ele sa fac jeleu,pentru ca erau destul de mari si mi-ar fi parut rau sa le arunc.


Am adunat prunele si le-am taiat toata pulpa de pe samburi cu un cutit, pulpa pe care am pus-o intr-un castron mare cu apa si lamaie taiata felii ca sa nu oxideze si sa ma trezesc cu fructele negre.



Dupa ce am curatat 3 kg de prune(cantarite dupa ce le-am taiat pulpa de pe samburi cu cutitul) mainile mele nu aratau prea bine,insa rezultatele au fost pe masura muncii depuse.





Am amestecat prunele cu 2 kg de zahar si o lamaie taiata cubulete mici si le-am pus in ceaun pe pirostrii,ca acolo iese dulceata cea mai buna si cea mai rapida,caci in 30 de minute a fost gata.







Dupa 30 minute de fiert am dat tuciul jos de pe pirostrii.

Borcanele erau deja pregatite , de mare ajutor fiindu-mi baiatul meu care , printr-o minune , nu a spart nici unul. Am pus compozitia fierbinte in borcane,le-am inchis ermetic si le-am tinut cu capacul in jos cam 30 de minute.Cica asa nu mai rasufla deloc.
Pana la urma,cand s-a mai racit,mi-am dat seama ca a iesit un jeleu de toata frumusetea.
Au iesit 11 borcane de 400 grame.Le-am etichetat si le-am dus in pivnita.
Astea sunt primele conserve pe anul acesta.Exceptand stevia,mazarea si verdeata. :)

8 comentarii:

  1. Hellooo!! Ai procedat ca si cu gelfix cu rasturnatul borcanului.Seamana la aspect cu cea de nuci verzi,poate si la gust,ori n-ai gustat-o, ca nu ne-ai spus ;)
    Toate ca toate dar nu inteleg ce rabdare sa ai sa cureti sute de prune verzi care nu se iau de pe samburi...asta ma depaseste,esti de coma!!Bravo!Mie mi-e anevoios sa curat maslinele care nu se se desprind usor de pe sambure si numai cateva acolo la ornat,dapa-i tu...cate kile zici ca erau? :P
    Sa le mancati sanatosi!
    Ai pus deja verdeata la congelator??Ar trebui sa iau si eu mararul de pe unde incurca si sa-l pun,dar e mult prea devreme...O sa mai seman eu in vara in locul cepii sa am crud la toamna ...Noapte buna draga Victoria,harnicuta mamicuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Metoda cu rasturnatul borcanului este buna oricum.
    hehe,cam doua ore mi-a luat sa le curat.Le-am luat afara langa baietii mei si cu un castron in brate si inca 2 pe langa mine,am purces la treaba.Nu seamana cu cea de nuci decat la aspect.La gust este dulce - acrisoara si foarte putin amaruie.Si este mai tare decat un jeleu normal.Cred ca as putea sa il tai si felii.Asta depinde de timpul de fierbere.Este foarte buna.
    La congelator am pus doar mararul ,pentru ca trebuie sa am mai mult loc pentru ardei si vinete cand s-or face.Patrunjelul il voi pune in amestecurile de legume pentru ciorbe si tocanite iar la borcan am pus leustean amestecat cu frunze de telina pentru ciorbe.Il culeg,il spal foarte bine si il pun in straturi alternative cu sare multa.Cand le folosesc le spal bine in apa rece si pun mai putina sare la ciorba.Este la gust mult mai bun decat leusteanul uscat.
    O zi buna iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna dimineata Victoria! Eu nu conserv nimic cu sare...exit :P.Toate verdeturile le fac asa:le spal,le svant intinse pe plnseta,dar fara sa se ofileasca,doar sa nu mai fie ude si apoi le toc si le bag la zipler,pungi cu fermoar si cand folosesc nu este toata punga o bucata inghetata,ca nu avea apa care sa le lipeasca si iau cu lingura cat trebuie,inchid la loc si gata.In borcan conserv doar tarhon fara sare doar cu otet.
    Spor la treaba !Ca eu azi umblu pe la doctori care au,n-au program.. :( si o iau de la-nceput.In gradina nu pot intra ca-i prea moale,si pe carari apa...inca.Pe diseara!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu prea am loc in congelator ca bag foarte multe.Deja este aproape plin acum cu mazare,loboda,stevie ,marar si alte chestii.
    Frunzele le termin eu pana la toamna,ca de aia le-am si congelat.Dar la vara pun iarasi de toate in el pentru iarna,asa ca....
    Am avut lazi frigorifice de magazin,dar le-am vandut caci aici nu am spatiu,dar as fi pastrat una sa o umplu cu legume.
    O seara frumoasa iti doresc.
    P.S. Sper ca esti bine,sanatoasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am mancat niciodata jeleu de prune verzi, cred ca trebuie sa fie interesant la gust!

    Ai avut o super idee, mai ales ca arata de milioane!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici eu nu am mai mancat pana acum.Este foarte bun si are un gust ......sa zic ciudat(in sensul bun,daca exista un asemenea sens),dar delicios.
    Multumesc de aprecieri.
    Maine incerc sa fac jeleu de dude. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. dulceata de prune verzi?! e prima data cand aud de asa ceva. m-ai facut foarte curios. oare ce gust are?

    credeam ca e sezonul dulcetii de capsuni :P

    RăspundețiȘtergere
  8. hehe,ala a trecut deja.La mine capsunile sunt pe terminate.Am cules azi un castron mare si gata.Mai sunt doar cateva.
    Dulceata poti face din multe,chiar si din legume daca vrei(morcovi,dovlecel,rosii).Anul asta o sa incerc sa fac si eu din legume.

    RăspundețiȘtergere