marți, 14 aprilie 2009

Smochinul

M-am gandit la smochin,deoarece imi doresc foarte tare unul.Unde am stat in Bucuresti,era unul chiar in fata blocului.Initial,nici nu am stiut ce este ala.Apoi,insa,am vazut fructele si mi-am dat seama.Probabil ca cineva il plantase acolo.A fost prima data cand am mancat smochine crude direct de la sursa.Sunt delicioase.
Si ,mai ales,va recomand smochinul deoarece este o planta putin pretentioasa,usor de intretinut si care ofera multe satisfactii.
Deci,iata ce informatii am gasit despre smochin.Mie mi se par importante si bune de stiut pentru cei ce vor sa aiba un smochin.

Smochinul este o planta de origine subtropicala ce se cultiva in tara noastra, in gradinile amatorilor, in locuri adapostite si bine luminate, cu microclimat bland, sau acolo unde in cursul iernii poate fi protejat.Conditii prielnice de cultura gaseste in sudul si sud-vestul tarii: Drobeta Turnu Severin, Svinita, Coronini, Timisoara, Moldova Veche, Tismana, dar si in Dobrogea, la Mangalia si Sfantu Gheorghe.
Smochinul este o specie cunoscuta din vechime, fiind mentionata de catre Theophrast, Dioscoride, Pliniu, precum si de Homer, in Eliada si Odiseea.
Numele stiintific Ficus carica - s-a dat dupa numele localitatii Carica din Asia Mica, unde a fost gasit in stare salbatica.

Smochinul (Ficus carica) este un pom fructifer inalt de 3-4 metri, originar din Orientul Mijlociu si bazinul Mediteranei.
Desi face parte din vegetatia specifica regiunilor mai calde, smochinul poate fi cultivat si in Romania, in regiunile in care temperaturile nu sunt foarte scazute iarna. Conditia este sa il protejezi de frig, invelindu-i coroana cu folii de plastic, frunze uscate, iarba uscata sau paie. Desigur, smochinul poate fi plantat si intr-un ghiveci de dimensiuni mari, pe care il poti muta iarna in interior. In aceasta varianta, smochinul nu isi va pierde toate frunzele si va ramane verde tot timpul anului.
In niciun caz insa nu trebuie lasat afara iarna un smochin cultivat in ghiveci, ii vor ingheta radacinile.
Ca aspect general, smochinul creste sub forma unei tufe inalte, daca nu este dirijat pe un spalier sau pe un alt suport. Cand ii tai lastarii, trebuie sa ai grija sa nu iti pui mana la ochi sau la gura, pentru ca seva plantei este toxica.
De asemenea, trebuie sa indepartezi animalele de casa din preajma pomului, mai ales in momentul taierii, si sa feresti copii mici de contactul cu crengile taiate. Frunzele de smochin sunt palmate, late, cu petiolul lung, cu perisori pe ambele parti. Florile sunt verzi si se autopolenizeaza, in cazul varietatilor de smochin cultivat.
Scoarta de smochin este sensibila, spre deosebire de alti pomi fructiferi. In locul in care o creanga este ranita, apar cresteri tumorale cu rol de protectie.
Pomul are nevoie de multa lumina pentru a fructifica si a duce la maturitate fructele, are nevoie de caldura si de multa apa. Poate fi lasat sa creasca asemeni unei tufe sau poate fi tuns periodic. Are nevoie de spatiu in care sa se intinda, atat la suprafata cat si la nivelul radacinilor. Atentie deci daca il cresti in ghiveci, alege un vas cat mai mare cu putinta. Daca il plantezi in gradina, evita un loc inghesuit, ideal este un spatiu liber, deschis, marginit la un capat de un perete sau un alt adapost care sa il protejeze de vant.
Sfaturi :
-daca ai un smochin in ghiveci inveleste vasul cu un paravan de trestie, o rogojina, cetini uscate sau alt material care sa il fereasca de soare;
-smochinului nu ii place sa i se incalzeasca pamantul in jurul radacinilor sau sa sufere de uscaciune
-daca pomul este tanar, protejeaza-i tulpinile invelindu-le cu panza de sac sau canepa, si
la primele semne ale aparitiei unor pete ruginii pe frunze, stropeste-l cu zeama bordeleza
Subliniem faptul ca prezinta importanta atat din punct de vedere alimentar, cat si terapeutic.
Fructele sale se pot consuma in stare proaspata, dar mai ales uscate, cat si sub forma de preparate: dulceata, gem, compot, vin, avand un continut ridicat de elemente nutritive, astfel: 1 kg de smochine contine aproximativ 714 calorii, 12,8 g proteina, 31,6 g lipide, 178 g zaharuri, 490 mg calciu, 290 mg fosfor, 14 mg vitamina C. In plus, fructele au proprietati medicinale fiind tonifiante, diuretice si emoliente.Din 50-100 g smochime si 1 l apa se poate obtine un ceai (decoct) care da bune rezultate in tratarea bolilor cailor respiratorii (bronsite, laringite, traheite si stari febrile), administrandu-se cate 1-2 cani de ceai, cu 1-2 ore inainte de mese, timp de 10-12 zile.
Proprietati farmaceutice prezinta si alte parti ale plantei, frunzele si lastarii.Din frunze se poate obtine o infuzie folosita in tratarea tulburarilor circulatorii.Aceasta se prepara din 20-30 g frunze si 1 l apa, luandu-se 1-2 cani de infuzie pe zi, timp de 5-6 zile.Lastarii in crestere se folosesc la prepararea unui decoct, cu actiune laxativa, care se obtine din 50-60 g lastari si 1 l apa.Infuzia si decoctul se pot folosi si extern pentru tratarea furunculelor, a abceselor, stomatitelor si gingivitelor.Sucul laptos care apare la detasarea frunzelor si lastarilor se foloseste contra negilor si bataturilor, prin aplicarea pe zonele afectate, dimineata si seara.Smochinul este o specie care rodeste timpuriu (anul III de la plantare) si, daca este cultivat in zone adapostite si cu climat bland, da doua recolte pe an.Este o specie longeviva, cu perioada de rodire de 60-70 ani, si se inmulteste usor, fie pe cale vegetativa, prin drajoni, marcote si butasi, fie prin samanta.Fiind o specie iubitoare de caldura (climat cald) si de multa lumina, s-au obtinut multe selectii la Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Drobeta Turnu Severin, care este asezata intr-o zona favorabila culturii acestei specii.Trebuie mentionate selectiile Drobeta-1, Drobeta-3 si Svinita-1 obtinute de colectivul de cercetare de la aceasta statiune de unde cei interesati pot procura si material saditor.
(Ing. Adela Barbulescu)

4 comentarii:

  1. Am avut smochini la casa parinteasca..tata era iubitor de plante si animale...avea orice si daca nu era aducea si planta.La noi in sat ai mei au fost primii care au plantat piersici din acelea mari ,nu ca ale mele...altoiti.Si sa revin la smochin...tata nu-i tundea niciodata,cresteau ca arbusti intre zidul de la veranda si curte si le mergea tare bine,in Banat.Vreau sa mai spun ca trebuie lasate fructele mai mult,adica pana cand se inmoaie si devin in interior ca mierea si atunci nu exista fruct mai delicios decat smochina.E pacat sa le faci in toate felurile conservate cand nu ai sute de kile,ci doar asa de gust,chiar daca ai mai multi arbusti.Si inca ceva ei sunt remontanti asa casi capsunii mei,fac in 2...3 etape fructe..asa casevad pe ramuri si coapte si mici...Cand am construit casa fireste ca mi-am adus dar in prima iarna a inghetat,desi il acoperisem...pe atunci erau ierni grele,tare geroase...- 35 grade.Daca ai de unde ia-ti ca la voi este mai cald si iarna...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca imi iau,neaparat. Imi plac foarte mult.Iar acum,cand ma gandesc sa iau un pom sau arbust fructifer,ma gandesc ca baiatul meu va manca fructe sanatoase.
    Stiu ca trebuiesc lasate sa se faca precum mierea in interior.
    Cei cu care am luat casa asta au pus un smochin in gradinita de flori anul trecut,insa nu l-au invelit asta iarna decat cu un sac de plastic pe care l-a batut vantul si l-a dat la o parte.Mi se rupea sufletul de sarmanul pom dar nu am facut nimic de teama sa nu le vina alta idee de a ne da in judecata.Mai stii...
    Norocul a fost ca desi a degerat,a facut-o numai pe jumatate.De jos i-a dat un lastar acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna! Am nevoie de un sfat...Sambata trecuta mi-am cumparat un smochin, la ghiveci;are cam 1,20m ,vreo 6 frunze si 2 smochine de marimea unei nuci, fiecare.Intrebare: cam cat timp pot sa-l tin in ghiveci? As vrea sa-l mut intr-un ghiveci mai mare,deoarece radacinile sunt f.inghesuite( ghiveciul e de fapt un bidon de 5l din plastic transparent).Pot sa-l mut acum sau sa astept pana ce se coc smochinele?

    RăspundețiȘtergere
  4. Asteapta pana la toamna apoi poti sa-l muti intrun recipient mai mare.

    RăspundețiȘtergere